Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се

...
Цветя, върбови клонки и малки букетчета не трябва да се
Коментари Харесай

МОСВ съветва да не купуваме цветя и букети от търговци без разрешителни

Цветя, върбови клончета и дребни букетчета не би трябвало да се купуват от продавачи, които нямат позволение за комерсиална активност . Това напомнят специалистите от отдел " Биологично многообразие " в Министерството на околната среда и водите преди идните пролетни празници - Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден.

Тези дни се означават с обилие от цветя и билки , само че и зачестяват случаите на нерегламентирана търговия. Гражданите е добре да наблюдават за нарушавания и да алармират за тях на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите.

България е извънредно богата на растителни типове . Много от тях виреят единствено в нашата страна и на никое място другаде по света . Това са така наречен ендемити, които би трябвало да пазим от изгубване .

Някои от тях са предпазени от Закона за биологичното многообразие и неразрешени за събиране , ампутиране, премахване, а възбраните са годни за всички витални стадии от развиването на растенията. Има забрани за притежаването, развъждането, преместването, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или замяна на взети от природата екземпляри ( диви циклами, диви орхидеи, съсънки, перуники, гладиоли, пролетно котенце, рилска иглика, минзухар и други ).

Красиви и употребявани за букети са и доста билки (червен божур, лечебна иглика). В Закона за лечебните растения също има забрани и възможни за събиране количества. При брането на билки за търговия е належащо авансово да се издаде разрешително от съответната община, горско стопанство или от притежателя на земите.

Търговците в цветарските магазини не би трябвало да купуват от цветните тържища растения за букети без документи. Най-честият случай на нарушаване е с остър залист.

За да продължат дивите цветя да радват всички, букети би трябвало да се берат единствено за персонална приложимост и на разрешените за това места . Само по този начин околната среда ще бъде съхранена, ще запазим хармонията с нея и ще предадем традициите и празниците за бъдещите генерации, ползвайки рационално естествените запаси .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР