Цветница е посветена на тържественото посрещане на Христос в Йерусалим

...
Цветница е посветена на тържественото посрещане на Христос в Йерусалим
Коментари Харесай

10 успели българки с имена на цветя

Цветница е отдадена на тържественото посрещане на Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клончета. Отбелязва се постоянно в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. На Цветница всички отиват на празничната литургия с върбови клончета и китки от здравец и други пролетни цветя.

У нас националните обредни практики са свързани с върбата, водата и пролетните момински игри. На върбата се приписва силата да влияе позитивно върху ориста. Девойките се кичат с осветлен в църквата върбов венец за здраве. Невестите и по-старите дами се „ опасват “ с върба, а момците и децата вършат върбови свирки. Посаждат се клончета от осветена върба и в случай че се прихванат, дървото се счита за свещено и е на особена респект.

В България е традиция девойките, а нерядко и момчетата, да се кръщават с имена на цветя. В желанието си детето им да цъфти нежно, крепко и красиво и да ги радва, родителите сортират най-уханните, най-свежите и най-любимите си цветя за име на отрочето си.

На Цветница подредихме няколко случайно определени, съумели българки, носещи имена на цветя. Според психолозите триумфът не е равностоен на наложително нанагорнище до допустимо най-високото йерархическо ходило в специалността. Той се поставя на всяка една жена, без значение какво работи и каква служба извършва, стига да е положила нужните старания и да има съответните качества на характера. Предвид всичко това, ето ги и 10-те именички, подредени по азбучен ред.

1. Венета Райкова, ТВ водеща

A post shared by Венета Райкова (@veneta_raikova)

Водеща на телевизионния таблоид „ Горещо “, което през март 2013. стана на 9 години, а неотдавна и на „ Къщата на Нова “ по Нова телевизия. Кариерата ѝ започва в предаването „ Частен случай “ по Българска национална телевизия. Женена е за Тихомир Георгиев – участник в „ Big Bother 1 “, с който имат наследник – Патрик. Двамата вземат участие в риалитито за звезди „ VIP Brother “ през 2007 година

2. Виолета Марковска, актриса

A post shared by Violeta (@vili.markovska)

Родена е в София, приключва театралната школа към Народния спектакъл „ Иван Вазов “, а по-късно и НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Снима се в български и непознати продукции, измежду които „ Столичани допълнително “, „ Шивачки “, „ Хотел България “, „ Универсален боец: Регенерация “ и други Освен това работи и като рекламно лице в клипове, прави реклами и е модел.

3. Елица Тодорова, музикант

Родена във Варна, приключва ДМА „ Панчо Владигеров “. Била е солистка е на „ Ансамбъл Варна “ и хор „ Космически гласове от България “. Сред инструментите, на които свири, са тарамбука, комплект барабани, маракаси, клавеси, пендари, овчарски звънци, прапорци, ластра, гуиро. Най-големият ѝ триумф е пето място на музикалния конкурс Евровизия през 2007 година в Хелзинки. Там със Стоян Янкулов те се явяват с плана „ Вода “. Тази година, на финалите на състезанието, който ще се организира в Малмьо, Швеция, те още веднъж ще показват страната ни.

4. Камелия, фолк певица

Камелия е измежду знаците на поп-фолка, основала едни от най-големите шлагери в жанра. Скандална и провокативна, тя бе първата фолк певица, показваща друго театрално и медийно наличие. През годините я видяхме разголена на страниците на „ Playboy “, както и като водеща на „ Голямата уста “ и „ Споделено с Камелия “. Днес тя има над 100 хиляди фена във Фейсбук, с които поддържа връзка непрекъснато и продължава да бъде провокативна. В началото на годината, в символ на митинг от премахването на премията „ Певец на годината “, тя се появи по халат и розови чехли на премиите на телевизия „ Планета “. А неотдавна съобщи, че желае дете, само че вътрешно има подозрения дали ще бъде добра майка и това ѝ пречи да забременее.

5. Лили Иванова, певица

Гранд-дамата на българската сцена няма потребност от показване. Зад гърба и стоят десетки албуми и многочислени шлагери. Тя е притежател на „ Орден Стара Планина “ – 1-ва степен за изключително огромните заслуги към българската просвета в региона на известната музика. През ноември 2012 година изпълнителката препълни зала „ Арена Армеец “ в София, като месец преди събитието пуснатите билети са разпродадени и се постанова да бъдат пуснати спомагателни. В началото на 2013 година излиза последният ѝ албум „ Li “.

6. Маргарита Попова, вицепрезидент на Р. България

 10 съумели българки с имена на цветя

Магистър по българска лингвистика и право, дипломирала се в СУ „ Св. Климент Охридски “. От 1990 година до 2009 година работи като обвинител в Прокуратурата. През 2007 година заема същата служба във Върховната касационна прокуратура, а в интервала 2008 – 2009 година управлява отдела за противопоставяне и следствие на закононарушения против финансовата система на Европейски Съюз, построен с поддръжката на западноевропейски специалисти и на управлението на ОЛАФ. През юли 2009 година заема поста министър на правораздаването на Република България. На 22.01.2012 година встъпва в служба Вицепрезидент на Република България след директни избори.

7. Цветана Манева, актриса

Завършва ВИТИЗ през 1966 година, а кариерата и стартира в Пловдивския трагичен спектакъл. През 1982 година е удостоена със званието „ национална артистка “. Играла е в над 50 български кино лентата, измежду които „ Сватбите на Йоан Асен “, „ Войната на таралежите “, „ Дами канят “, „ Мера съгласно мера “, „ Опасен сексапил “ и други През 2004 година по случай 60-тата си годишнина получава премиите „ Орден Стара Планина “, за огромни заслуги в региона на българския спектакъл и кино, и „ Почетен жител на Пловдив “.

8. Цветана Пиронкова, тенисист

A post shared by Sportal.bg (@sportalbg)

Родена е в Пловдив. Успява да завоюва Държавното състезание по тенис за дами, когато е едвам на 14 години. Големият пробив в кариерата и е през 2005 година, когато на първото си присъединяване от шампионат на веригата WTA, доближава до полуфинал. Там обаче губи от Винъс Уилямс. През 2012 година Цвети стартира сезона си с присъединяване на импровизирано международно състезание за смесени тимове „ Хопман къп “, в което си партнира с Григор Димитров. Най-големият ѝ триумф за годината е достигането ѝ до осминафинал на Голям шлем – US Open. Отново през 2012 година Пиронкова е определена за тенисистка на България за 7-ми следващ път.

9. Цветанка Ризова, публицист

A post shared by bTV Official (@official.btv)

Родена е в Кюстендил, приключва българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “. Работила е във вестниците „ Подкрепа “, „ Новинар “ и „ Сега “. Става известна с предаването „ На четири очи “ по Нова телевизия, с което печели редица медийни награди. През 2005 година става лауреат на наградата „ Черноризец Храбър “ за телевизионна журналистика. В момента е води предаването „ Лице в лице “ по bTV.

10. Цветелина Янева, певица

Родена е на 5 октомври в Пловдив. Кариерата си в поп-фолка стартира през 2008 година Преди това 2 години пее в оркестър „ Орфей “, чийто началник е татко ѝ Георги Янев и солистка – майка ѝ Пепа Янева. Голям подтик в кариерата и дава планът на румънския композитор и продуцент Кости Йонита – „ Влез “, в който ѝ партнираше Йонут Церцел. Записала е два студийни албума с поп-фолк и един с национална музика. За албумите, издадени през 2012 година „ Мога отново “ и „ Дъщеря на песента “, тя печели премиите поп-фолк албум и фолклорен албум на годината на телевизия Планета. Наскоро тя пусна последния си клип към песента „ Счупени неща “.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР