Цветница е един от най-важните религиозни празници в България, който

...
Цветница е един от най-важните религиозни празници в България, който
Коментари Харесай

Цветница: Какви са историята и традициите на празника?

Цветница е един от най-важните религиозни празници в България, който се празнува всяка година на друга дата. Това е денят, в който Исус Христос влиза в Йерусалим, като е посрещнат от тълпата с палмови клончета и цветя.

През 2023 година Цветница ще се падне на 9-ти април. В този ден върбовите клончета са знак на това религиозно събитие. 

Кога е Цветница през идващите години?

Празникът ще се чества на 28 април 2024 година, 13 април 2025 година и 5 април 2026 година.

История на празника Цветница

Цветница е набожен и национален празник, който се празнува от православната, католическата и протестантската черква. Той е отдаден на влизането на Исус Христос в Йерусалим. Според Библията, откакто възкресил Лазар, Исус тръгнал към Йерусалим с учениците си. Преди да влезе в града, изпратил двама от тях да му доведат магаре от селището Витфагия. Исус възседнал на нея и по този начин тържествено влезнал в Йерусалим.

Какво повелява традицията на Цветница?

Върбовите клончета са нещото, с което всички свързват празника Цветница. Тази традиция произлиза от вярванията, че върбовите клончета ще пазят дома ви от зло, заболявания и ще ви донесат здраве и благоденствие.

Върбовите клончета и цветята донесени от миряните се освещават и се дават на всички посетили празничната литургия в църквата. След това се завиват във формата на венец и се закачат на вратата, написа actualno.com

Трапезата на Цветница

Цветница се съответствува с втория ден на Големия пост, когато е позволено да се употребява риба. На трапезата следва да има единствено постни ястия като фасул, картофена салата, бобена салата, маслини, зелена салата или ястия от коприва, а рибата е изключението от тази предписание.

Кой чества?

Имен ден честват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и всички с имена на цветя и дървета. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР