Цветница е един от най-хубавите пролетни празници и се празнува

...
Цветница е един от най-хубавите пролетни празници и се празнува
Коментари Харесай

Традиции и обичаи за Цветница

Цветница е един от най-хубавите пролетни празници и се чества след Лазаровден и седмица преди Великден. Тя се свързва с настъпването на пролетта и с възраждането на природата, а на този ден честват всички, които носят имена на цветя.

В началото Цветница е била строго набожен празник. Библията споделя за идването на Исус Христос в Йерусалим, където хората го посрещат с ария на уста и палмови клончета.

С течение на годините християните заменят палмовите клончета с върбови, тъй като върбата се разпъпва най-рано. Това е повода Цветница да се назовава още и Връбница.

Традицията е на Цветница е на този празник да се посещава църковна работа, където божиите чиновници осветяват цветята на жителите и върбовите клончета. След службата те се отнасят у дома. Според обичаите клонките се сплитат на венец и се окачват на външната врата.

На Цветница се извършва последният лазарски бит. Това е кумиченето. Преди обяд всички лазарки би трябвало да се насочат към реката. Всяка госпожица носи със себе си цветя, върбов венец или малко хлебче, което е наречено „ кукла ”. Девойките се подреждат една до друга около брега на реката или на моста, който е над реката и по едно и също време пускат цветята, венеца или ритуален самун.

 Легенди за Цветница

Онази госпожица, чиито подарък бъде повлечен най-бързо от течението и излезе на първо време, се избира за кръстница на лазарките. По този метод тя се трансформира в обект на специфична респект от другите девойки.

В Североизточна България Цветница се свързва с огромни церемонии. Вярва се, че на този ден душите на мъртвите излизат от гробовете и желаят от околните си хора да им донесат нещо.

Преди изгрев слънце дамите би трябвало да отидат на гробищата, носейки върбови клончета и сено. Гробът се кади с ким, напоява се с вода, клоните се слагат до гроба, а сеното се възпламенява.

Трапезата на Цветница съдържа разнообразни празнични постни ястия. Това са яхния със сухи чушки и маслини, печен шаран, салата от боб и картофи, кадаиф.

След Цветница стартира Страстната седмица, време в което би трябвало да се разкаем и помолим.

Вижте още: Какво се случва в нощта против Цветница?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР