ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ е роден на 10 януари 1973 г. Живее

...
ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ е роден на 10 януари 1973 г. Живее
Коментари Харесай

Цветко Цветков: Искаме да възродим родния си край

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ е роден на 10 януари 1973 година Живее в с. Лесново, община Елин Пелин. През 1992 година приключва приблизително обучение в Техникума по керамика и стъкло (дн. Професионална гимназия по керамика), село Гара Елин Пелин, компетентност " Електрооборудване на промишлени предприятия ". От 1992 до 1994 година служи в отделение на Вътрешни войски. От 1996 до 2001 година се занимава с търговия. От 2002 до 2008 година работи за италианска компания, занимаваща се с преправка и търговия на доворастящи гъби. От 2008 година досега работи към охранителна компания и се занимава с развъждане и търговия на зеленчуци. Семеен, с две деца. Спечели плануваните частични избори за кмет на село Лесново, откакто бе повдигнат от предприемчив комитет и подсилен от Българска социалистическа партия.

Цветко Цветков е наследник на Стоян Зарчов, който не съумя да приключи своя мандат като кмет на село Лесново, само че ще остане вечно в сърцата на хората като борбен и целенасочен човек, който влагаше " душа и сърце " в работата си.

Село Лесново се намира в община Елин Пелин, Софийска област. При разкопки до селото, край римския път (III век) са открити остатъци от огромна римска пътна станция, наречена Бурагара (при траките Бугарака, Бурбурака). Първоначалното име на селото е Орманлъ, по-късно побългарено на Орманлия. Означава " гористо място ", оттова носи името си през днешния ден - Лесново.
Хората в Лесново пазят традициите. На Трифон Зарезан те зарязаха ритуално лозите дружно с вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова
Всяка година през месец май се организира обичайният селищен празник под наслов " Тъпан бие - събор е! ", съпроводен от празнична стратегия.

Традиционен е и кукерският празник " Деведжии ", който се провежда към Йордановден и Ивановден. Чрез този бит се прогонват злите сили, тъй че да има богата годишна продукция през идната година. Маскираните Деведжии обикалят къщите и се събират на площада. За всеки лесновски дом това е вълнуващо събитие. Раздават се награди за най-голяма мечка, за най-интересна дегизировка и други. Празникът приключва с кръшни хора и положително въодушевление.

Хората в Лесново пазят традициите. На Трифон Зарезан те зарязаха ритуално лозите дружно с вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова

Разговаря Ина МИХАЙЛОВА

- Господин Цветков, какво ви стимулира да се кандидатирате за кмет на село Лесново?

- Основната мотивация за мен е да направя от село Лесново привлекателно място за живеене за всички нас, за нашите деца и внуци. И да диря способи да подобря живота на хората.

- Изборите за кмет са мажоритарни - хората гласоподават за оня претендент, на който имат вяра и разчитат, че ще реши проблемите им. Вие с какво спечелихте своите съселяни?

- Спечелих доверието на хората с неприкритост и поръчката да бъда измежду тях, да работя с всички сили за решение проблемите на селото.

- На какво и на кого ще разчитате в работата си като кмет?

- В работата си като кмет ще разгадавам на личните си сили, на поддръжката на Областната администрация и на държавното управление.

- Кои са най-сериозните проблеми в Лесново и по какъв начин ще ги разрешите?

- Най-сериозните проблеми на селото са уличната мрежа, открития канал, нуждата от изцяло създаване на нова ВиК-мрежа и газификация.

Най-належаща е ВиК-мрежата, за която има план. Той ще бъде обновен. И ще диря финансиране, с цел да се реализира.

- Преди години локалните хора пострадаха от сериозните наводнения в района. Тревожи ли ви още този проблем?

- Тревожи ме, несъмнено. И една от главните задания е разчистване на речните корита.

- Много села и дребни обитаеми места изпитват едни и същи усложнения - с изключение на с водоснабдяването и канализацията, и с разрушените пътища? И хората в Лесново ли са като " забравени от Бога "? Как ще накарате страната да огледа към вас?

- Проблемите на дребните обитаеми места в действителност са сходни. Особено фрапиращ за нас е казусът с уличната мрежа, която е в доста неприятно положение. Ще накараме страната да огледа към нас с дейна работа и запознаване на общинската и държавната администрация с съответните проблеми.

- Има ли задоволително средства село Лесново, с цел да направи живота по-добър и по-спокоен? На какви планове ще разчитате за обезпечаване на финансови средства?

- Кметство Лесново не разполага със лични средства, разчита на заложените в общинския бюджет средства за поправки, както и на държавно и европейско финансиране за по-големите инфраструктурни планове. Такъв е да вземем за пример планът за ВиК-мрежа на селото.

- Лесново е известно и с летището. Каква е неговата орис? Какви проекти имате за него?

- Летището е частна благосъстоятелност, а работата на кмета е тясно да сътрудничи с всеки бизнес, който може да докара за възстановяване изискванията за живот и работа на хората в селото.

- Какви цели сте си сложили като кмет, с цел да задържите младежите в Лесново, с цел да стане животът в селото по-спокоен и прекрасен?

- Основна цел е опазване на културното и духовно завещание, запазване на традициите, подкрепяне на читалищната активност.

Голямата цел е да възродим Лесново, тъй че младите да останат да живеят и да отглеждат деца и внуци в него.

Ще работя за решение на проблемите на селото, тъй като съм израснал тук, тук са фамилията ми и моят живот. Ще се боря с всички сили, тъй като желая село Лесново да бъде едно привлекателно място за живеене - освен за нас, само че и за нашите деца и внуци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР