Цветелина Петкова е пианист, учител по музика. Последните няколко години

...
Цветелина Петкова е пианист, учител по музика. Последните няколко години
Коментари Харесай

Жена пострада от фалшива схема за доходи от биткойни

Цветелина Петкова е пианист, преподавател по музика. Последните няколко години е работила на речен транспортен съд по Дунав. Но 2020 година не била доста добра за нея - работила едвам 3 месеца, заяви Българска национална телевизия. Круизният сезон бил къс - едвам 3 месеца, поради ковид и ограничаващите ограничения. От октомври е без приходи. Като гледа по какъв начин се развиват събитията, счита, че тази година, в случай че успее да подписа контракт, ще си е чист шанс. Затова и почнала да търси опция да изкара пари. А в интернет пространството изобилства от оферти за работа онлайн с бързи и сигурни приходи. Когато си в невъзможност, всяка такова предложение наподобява примамливо. Още повече, че в последните месеци от ден на ден се приказва и предлага отдалечена работа от у дома.

Ето какво описа Цветелина Петкова пред екипа на Българска национална телевизия:

" Реших да видя някакви разновидности за онлайн печелене на пари. И попаднах на един човек, който дава обещание много положителни приходи. Джо Съливан се показва. В следствие се усъмних, че в действителност е американец от Тексас. Той предложи първо да заложа 100 $. Това са такива компании, назовава ги клауд майнинг за криптовалути, които копаят и се купува мощ. Дали ще бъдат 100 $ или 250, първичен депозит. И аз му преведох посредством цифровото портмоне 100 $. На идващия ден в моето цифрово портмоне се появява сума от 1380 $. Това е за 24 часа. Но не можех да я изтегля. Аз нямам опит към момента, нали, за първи път попадам на този тип активност. И не можах да си изтегля сумата. Казвам: какъв е казусът? Той сподели: Трябва да внесеш още пари, още 300 $, с цел да можеш да си изтеглиш облагата. И аз помислих, помислих. Естествено първоначално крих от мъжа си, тъй като, знаете, мъжете са по-критични, имат по-критично мислене. Внесох тези пари. Той след един ден още ми сподели в портмонето сумата от 10 000 $. И човек като види тази сума... Пак не мога да ги изтегля надлежно парите. Той сподели: Има такса за регистрация от 460 $. Внесете я, с цел да можете да изтеглите вашата облага. Помислих, помислих. След 2-3 дни внесох и тези пари. Той отново стартира: Има още една такса, внесете я и нея. Тогава към този момент започнах да се усъмнявам, че е шарлатанин. Казах му: Твоята компания е скам.

Той стартира да демонстрира едни документи - книжката, която работи, документ на компанията. Но най-интересното е, че не искаше да се легитимира, не искаше да се забележим онлайн, онлайн, видеовръзка да създадем. Това, вика, опонира на разпоредбите на компанията. И аз се съгласих. Показа ми също документ, който написа: предстоящо възнаграждение, с моето име, с моя биткойн адрес. И аз като видях тези неща, крещя, може пък индивидът в действителност да не лъже. И превеждах още пари, до момента в който в един миг станаха към 1100 $ общо.

И когато той разбра, че не може повече да измъква пари от мене, това ставаше по Телеграм, внезапно изчезна. И това беше.

През това време пък търсих други компании. Фаст трейдинг къмпани попаднах. Там дадох 250 евро. Те търгуват, с изключение на с биткойн, те са като стокова борса - и със злато, с петрол и по този начин. Свърза се с мене един човек, който говореше на съветски. Естонец, тъй като видях на номера, че е от Естония. Той сподели: Аз съм финансов анализатор. Трябва да ви оказа помощ да можете да навлезете в тази материя. Аз споделям: да, аз съм начинаеща. Той стартира да ме уговаря да влагам 2500 $ да купя 50 барела петрол. И в границите на 5 дни щели да станат двойно повече - 5000 $. Аз му споделих: нямам тия пари. Той продължава да приказва 1 час с мъжа ми, тъй като мъжът ми приказва съветски. И по този начин - не можахме да се разберем. В следствие стартира да ми праща имейли, че моите пари понижават. И се оказа, че сега аз имам от 250 евро в уеб страницата баланс 51 евро.

А по какъв начин са намалели по този начин внезапно?

- Не знам. До ден сегашен не мога... Аз пиша в чата на компанията: Нека да се обади финансовият управител да приказвам с него. Той по този начин и не се обажда. И той се покри. И нямам към този момент никаква връзка и с него.

А парите можете ли да ги изтеглите?

- Не. Аз декларирам евакуиране на парите, само че те ми декларират, че сумата е прекомерно дребна. И най-после ми писаха, че са ми закрили изобщо профила, просто тъй като когато са ме търсили, аз не съм се обаждала. Това не е тъкмо по този начин. Това не може да бъде причина да ми понижат парите, да ги окрадат, да ме излъгват и да ми изтрият профила. И това очевидно ще се окаже скам. Така че това, което в действителност евентуално мисля да направя, е да алармирам за тези двете компании в полицията.

- Може ли да се ревизира?

- Единственото, което върша, е да напиша компанията и да напиша - конгреси или отзиви. Но за тази компания, които са тексаските компании, надали има информация.

Как попаднахте на нея?

- Съвсем инцидентно. Просто той предложи надомна работа, можете да увеличите приходите си.

А къде намерихте това предложение?

- Във фейсбук. Има такива групи за надомна работа. И там се включват, в този момент забелязах, много " американци ", които се показват за американци, се включват и оферират тъкмо такива приходи, с търговия с биткойни. Аз не преставам да диря метод да изкарам онлайн пари към този момент 20 дни. Не мога да попадна до момента на нещо, да съм удовлетворена и да кажа, че става, да мога да предложа на родственици, на другари и по този начин. Все още не мога да намеря такова нещо. Купуват се биткойни, имат специфични цифрови адреси. Сигурна съм, че няма да мога да си възстановя средствата, просто тъй като тези хора се покриха. Обратна връзка нямам с тях - и с едната компания, и с другата. Само те могат да ме търсят.

Всъщност можете ли да си намерите работа посредством интернет, съдейки по този опит злощастен, който имате?

- Единственото, което мога да направя, е повече да не влагам никакви депозити. Който изиска пари, някакви депозити, просто да не го върша този ход. Интернет - не знам. Опасявам се, че уеб страниците са в 95% подправени в онлайн мрежата. В интернет пространството има стотици, стотици хиляди уеб сайтове, които надали за всеки един от тях ще има информация.

И какъв е методът да се опазим?

- Не знам, единственият метод, когато ви желаят депозит, това съгласно мен значи, че подправена компания, подправен уебсайт. Няма гаранция, че може да си вземете парите или облагата. Няколко пъти му споделих - не ти желая облагата от 10 000 $. Върни ми моите пари, които съм вложила. Просто се спекулира с хората, които са без работа. Особено в тази обстановка с пандемията и с този локдаун в международен мащаб. Много хора, които имат някакви спестявания сега се подлъгват да влагат пари за да ги умножат.

Социалните мрежи - идеалното място за измамници, скрити зад мними компании и профили, с великодушни обещания за работа и приходи, а в действителност крадат парите и очакванията на хората.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР