Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам

...
Цветан Василев ми разпореди да намеря начин и да превеждам
Коментари Харесай

Бисер Лазов: Цветан Василев превеждаше месечно по 25 000 лева на Иван Костов

Цветан Василев ми разпореди да намеря метод и да превеждам по 25 000 лв. всеки месец на компания на Иван Костов. Това сподели пред Специализирания съд главният очевидец по делото „ КТБ “ Бисер Лазов.

Той пожела да опише цялата история на неговата взаимна работа и другарство с Цветан Василев. Започна от далечната 1994 година, когато почнал работа в ЦКБ. Там срещнал Цветан Василев. Първоначално Цветанов ръководел компанията „ Фина С “, след това почнал работа в Централна кооперативна банка. По това време шеф на компанията фиктивно се водел различен човек, само че в действителност още веднъж Василев взимал всички решения. В ЦКБ той правил много интервенции, свързани с тази компания, разяснява Лазов. Така на един обяд Цветан Василев поканил Бисер Лазов да стане част от неговата компания.

" Направи ми усещане, че всички слушаха Цветан Василев и се държаха с него като човек, който единствено той взима значимите решения ", сподели очевидецът пред съда. " Фирмата имаше единствено един началник и това беше Цветан Василев. Той харесваше да има единствено един шеф и споделяше, че не му харесват тромави структури ", съобщи разпитваният.

" Направи ми усещане, че хората работеха доста изплашени, изключително при инспекции. Работеше се с големи суми, ставаше дума за милиони левове. Задачите трябваше да се съблюдават без възражения. Аз си позволявах да му споделям какво мисля, имах го за другар ", показа Лазов пред съда.

В правосъдна зала очевидецът описа, че като изпълнителен шеф на дребната тогава КТБ, Цветан Василев имал ревизия. Отначало той бил обезпокоен, само че след това направил подаяние към фондация „ Демокрация “, доближена до тогавашния министър председател Иван Костов, и всичко минало безпрепятствено. " Той постоянно искаше да има лоби. Смяташе, че банка не може да оцелее без солидно лоби в страната. Знам, че се е срещал най-редовно с Иван Костов. По-късно ми разпореди и аз да се видя с него. Той се беше договорил месечно да се дават по 25 000 лв. на Костов. Аз трябваше да направя по този начин, че тези пари да ги вкарам под някаква законна форма ", сподели пред съдиите Лазов.

Впоследствие била основана новата банка КТБ, като доста от хората в нея били същите от предните банки.

" Това е единствено началото. Предстоят доста забавни неща по това дело, в случай че той опише всичко, което е разказал пред проверяващите органи. Следете го ", сподели зам.-главният прокурор Иван Гешев.
„ 90% от истината кой открадна тези 7 милиарда лв. от българските жители, които бяха инвеститори в КТБ, къде отидоха парите, за какво се случи всичко това, кои са виновните лица, може да бъде разбрана от показанията на очевидеца “, добави той.

На въпрос по какъв начин му звучи казаното от главния очевидец и дали не става въпрос за създаване на скица преди банкрута на банката, той отговори: „ Звучи ми изрично, че това е по този начин “.

Автор: Андреа Драганова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР