Цветан Цветанов отдавна не е вътрешен министър, уж излезе и

...
Цветан Цветанов отдавна не е вътрешен министър, уж излезе и
Коментари Харесай

Апартаментите му евтини, акциите - скъпи

Цветан Цветанов от дълго време не е вътрешен министър, сякаш излезе и от политиката поради абсурда със съмнително евтиния апартамент. Още дълго обаче ще плащаме компенсации за акциите под неговото управление. А те бяха доста. Започваха шумно, а след това безшумно угасваха.

Преди дни Върховният касационен съд постави точката на следващо дело за вреди - за случая, станал прочут като " бебето от фризера ". 40 хиляди лева е компенсацията за Д-р Михаил Милатович от Горна Оряховица, който бе измежду лекарите, които през зимата на 2010 година бяха посочени от прокуратурата и Цветанов като убийци на новородено. Три години по-късно следствието за гибелта на бебето беше прекъснато с претекста, че няма закононарушение. Въпреки показното им задържане на лекарите не бяха повдигнати обвинявания. Те обаче бяха жигосани като убийци от най-високата естрада в страната. На 3 декември 2010 година вътрешният министър Цветан Цветанов изчете в Народното събрание диалозите им, записани със специфични разследващи средства по друго дело - за закононарушение по работа.

Факт, записаният диалог е ужасяващ. Циничен и недодялан. И мъчно може да се оправдае с това, че лекарите по принцип по този начин си приказват, когато са уединено, с цел да изпускат парата. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи обаче би трябвало да проверяват случая, без да изнасят записите. Най-малкото тъй като това е грубо отношение към родилката и околните й. И нямат добавена стойност за обществото, като се изключи че провокираха напрежение.

Много

 

показателно е и по какъв начин се стига до прочитането на СРС-тата

 

от парламентарната естрада. На 3 декември зам. окръжният прокурор на Велико Търново е изискал от министъра да бъде отстранено равнището на подредба с гриф " поверително " на информацията, събрана със СРС. Мотивът на обвинителя е  " да бъде осведомена българската общност с част от доказателствата по следствието, имайки поради нагнетяването на отрицателни настроения против активността на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата " във връзка следствието за гибелта на бебето. Министърът на вътрешните работи неотложно е премахнал равнището на подредба. А прокурорът незабавно е издал разпореждане, с което разрешава на министъра да разгласи тази информация. Същия ден прокуратурата дава брифинг по тематиката, а Цветанов чете записите.

" Още преди осъществяване на съществени следствени дейности, без съществуване на профилирана здравна експертиза, представители на прокуратурата обществено са оповестили, че новородено бебе е било убито от лекари в болничното заведение. Разговорът сред лекарите е бил записан със специфични разследващи средства, позволени по друго досъдебно произвеждане. Гражданският съд няма право и обвързване да преценя до каква степен потреблението им и общественото им оповестяване е в сходство с наредбата на Закона за СРС, само че общественото им разгласяване по неприключило наказателно произвеждане несъмнено е противоправно държание " от позиция на непозволеното увреждане. Това написа в решението на Софийския апелативен съд, който на втора инстанция прегледа делото на доктор Милатович против прокуратурата.

Обезщетението, което държавното обвиняване би трябвало да заплати за " бебето от фризера ", е

 

за сметка на данъкоплатците. Не на прокурорите,

 

дали апетитните детайлности по време на брифинга, нито на Цветанов, който изчете диалозите в Народното събрание. Съдиите акцентират, че разгласяването на информацията за следствието не е част от противозаконното обвиняване, за което прокуратурата носи отговорност. Медийната акция на прокуратурата обаче е довела до спомагателна отрицателна реакция измежду хора, които при други условия не биха разбрали за воденото следствие и не биха създали връзка сред доктор Милатович и следствието. 

Да беше единствено това дело, да кажем, че е било неволна неточност. Проблемът е, че по времето на Цветанов това беше жанр, който и до момента си има почитатели в прокуратурата. Зрелищните акции на Цветан Цветанов към този момент костват на данъкоплатците над 1.6 млн. лева При това носят и интернационална " популярност ", защото част от тях са присъдени по каузи в Страсбург.

Един от емблематичните случаи на произвол е акция " Медузите " от март 2010 година Заради нея България беше наказана да плати 40 000 евро за морални вреди на фамилията на Борислав Гуцанов и 4000 евро за адвокатски разходи. Съдът в Страсбург одобри, че против Гуцанови са осъществени седем нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида. Най-тежкото от тях е по член 3, който не разрешава изтезанията и нечовешкото отношение. При акция " Медузите " маскирани чиновници на ГДБОП разрушиха преди зазоряване входната врата и нахлуха с автомати в дома на Гуцанов във Варна, като паникьосаха фамилията му, в това число двете му дъщери на 5 и 7 година Мотивът бе, че като ръководител на градския съвет Гуцанов е прокарал неизгодна договорка за остарели рейсове и трябвало да бъде задържан ненадейно, с цел да не укрие документи. Делото след това бе прекъснато, защото не беше потвърдено закононарушение. В решението на Страсбург Цветанов беше посочен пряко като извършител на конвенцията. 

 

Операцията е била зле планувана,

 

силовото навлизане на служителите на реда е било безпричинно, а травматизирането на децата и майка им е било изцяло неприемливо, одобри съдът.

Друг обвинен по същото дело - Даниел Славов, също осъди страната в Страсбург за 40 хиляди евро. При него обстановката бе сходна - навлизане в къщата, обиски и арести пред очите на дребни деца, следствени дейности през целия ден. Особеното в неговия случай е, че е задържан два пъти. Веднъж от групата за задържане и повторно, с цел да бъде сниман арестът от оператора на Министерство на вътрешните работи. За първия арест маскираните чиновници нахлуват в дома му в 6 ч. сутринта. Задържат го пред очите на двете му дъщери, които стартират да плачат. Извеждат го на открито с белезници и го оставят да чака. След към час и половина идва и операторът. Тогава карцерът е още един. Това повтаряне се приема от съдиите в Страсбург като " фрапиращо ". Акцията в дома му, както и карцерът на Гуцанов са направени без авансово позволение на съда, въпреки че следствието е от най-малко пет месеца и полицията и прокуратурата са имали задоволително време, с цел да го изискат и получат.

Третият човек, получил обезщетение поради тази акция, е тогавашната счетоводителка на варненското общинско сдружение Яна Кръстева. Оплакванията й са сходни, единствено присъдените пари са по-малко - 3000 евро за неимуществени вреди и 1500 евро за правосъдни разходи.

Друг христоматиен образец от времето на Цветанов е делото " Октопод " против някогашната барета Алексей Петров. И поради него се стигна до наказание на страната за 9000 евро заради изявленията на Цветанов и на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов.

 

Заради акция " Октопод " Страсбург присъжда още общо 100 хиляди евро

 

компенсации и на Антон Петров, както и на Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците.

И една компания осъди прокуратурата да й заплати над 800 хиляди лева обезщетение, защото бизнесът й е срутен поради конфискувана документи и компютри, държани от проверяващите с години по акция " Октопод ". Разследващите твърдяха, че сдружението е част от скица за изпиране на пари, а обиските бяха по отношение на следствието за стопански закононарушения, което по този начин и не стигна до съда.

През 2016 г. гражданското съдружие " Боец " подаде до прокуратурата сигнал против Цветанов и чиновниците на Министерство на вътрешните работи, взели участие във въпросните акции, поради множеството неоправдателни решения против страната в Страсбург. Няколко месеца по-късно прокуратурата излезе с решение по този сигнал - няма данни Цветанов или някой от Министерство на вътрешните работи да е направил закононарушение.  " От осъществената задълбочена инспекция не се откриха данни за незаконни действия. Независимо от неоправдателните решения във връзка с Република България във връзка нарушаванията на Европейската спогодба за правата на индивида сами по себе си и само не са съображение за умозаключение, че е осъществен съответен състав на закононарушение по Наказателен кодекс ", отговори прокуратурата. 

Цветанов продължава да стои на своето - правоохранителната система под неговото управление е работела отлично, жертвите на закононарушения му били признателни, а той си извлякъл поука, че не би трябвало да приказва, преди да има дефинитивни присъди. Само че тази поука на Цветанов е за сметка на данъкоплатците. На него единствено жилищата му са евтини. Акциите му са скъпи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР