Цветан Цанински е председател на Съюза на репресираните в Шумен,

...
Цветан Цанински е председател на Съюза на репресираните в Шумен,
Коментари Харесай

Цветан Цанински: БСП избягаха от парламента по руска заповед, за да не гласуват влизането на Македония в НАТО

Цветан Цанински е ръководител на Съюза на репресираните в Шумен, претърпял е кървавия режим на Българска комунистическа партия.

Днес е на напреднала възраст, само че продължава да бъде политически деен и да има вяра, че демокрацията и свободната воля нямат опция. Цанински даде изявление за faktor.bg, в което приказва за протеста на Нинова против Народното събрание, за съветските политики рещу България и Балканите, за какво Българска социалистическа партия не съумя да стане същинска социалдемократичсека групировка, за неслучилата се лустрация и декомунизация.

- Г-н Цанински, оправдавате ли решението на Българска социалистическа партия да напусне Народното събрание, преференцията към този момент не стои като проблем, само че социалистите отхвърлят да се върнат в пленарната зала. Дали нямат някакъв прикрит подмолен претекст?

- С този обезверен ход – да изоставен Народното събрание, Българска социалистическа партия за следващ път потвърдиха, че са една антидемократична партия. Във всяка естествена и цивилизована страна точно Народното събрание е мястото, където се пазят политики, тези, отстояват се ползите на гласоподаватели. Всичко друго е партизанщина. Но Българска социалистическа партия, които са заслужен правоприемник на Българска комунистическа партия, не са научили действително нищо ново, избират незаконната битка, вместо законно посочения от конституцията парламентарен ред. Поведението им е провокация към парламентаризма, само че и самобитна форма на рекет. Действат подмолно и неточно, само че това е техният жанр. Първоначално мислех, че в действителност поради смяната в изборното законодателство са подхванали тези партизански дейности, само че след вчерашното съвещание в Народното събрание към този момент съм безапелационен, че решението им за протест на Народното събрание е поръчано от Кремъл. Те отхвърлиха демонстративно да ратифицират контракта за присъединението на Северна Македония към НАТО. Така сами се осветиха, че преференциите бяха предлог и оправдание, с цел да не бъдат в сряда в пленарна зала. Изпълняват поръчката на Москва да не престават да дестабилизират Балканите и да ги трансформират в огнище на напрежение. Всички българи би трябвало да схванат тази истина. Всъщност, цяло знамение щеше да бъде, в случай че бяха подкрепили участието на съседите в НАТО. Реално Българска социалистическа партия продължава мръсната коминтерновска политика на Българска комунистическа партия във връзка с Македония. Те носят най-голямата виновност за отделянето й от България и предаването и в лапите на титова Югославия. А през днешния ден желаят македонците да останат завинаги в сръбско-руската орбита.

- Вече сме в предизборна обстановка, Българска социалистическа партия внушават, че са подготвени за властта, кълнат се, че ще завоюват европейските избори и ще провокират просрочен избор за Народно заседание, вие като наследник на погубен от комунистите без съд и присъда вярвате ли им?

- Как да имам вяра на измамници, които не поставиха даже обикновени старания да наподобяват най-малко като социалдемократи. Партията, която управлява Корнелия Нинова си е просто един рисков необолшевишки мутант, който продължава да злоупотребява със страховете и фантазиите на хората. Комунизмът е химера, тъй като опонира на главния закон на Всевишния - че всяка персона е неповторима и неповторима. Пръстите на ръката равнили са? Но могат да станат по два метода – посредством измама, като ги свием до под палеца или посредством принуждение, като ги отрежем и изравним по палеца. Следователно една утопична концепция може да стане действителност единствено по пътя на демагогията и насилието. Комунизъм и социализъм, за какъвто проповядват от Българска социалистическа партия в никакъв случай не е имало и няма да има. Страшното е, че през днешния ден в Българска социалистическа партия са внуците и децата на комунистическата номенклатура, а те се оказват по-задръстени, само че и по-нахъсани за власт непременно. За това са и по-опасни, а обществото би трябвало да е внимателно, тъй като вълкът не е сменил нрава си. Станал е дори по-хищен.

- Защо Българска социалистическа партия, която преди 30 години сякаш потегли по пътя на смяната, не съумя да се трансформира в естествена европейска левица, а в противен случай – сталинизира се?

- Проблемът е, че взеха решение посредством машинация да заблудят българите, европейците, света. Целта в никакъв случай не им е била да станат социалдемократи, а зад фасадата Българска социалистическа партия да запазят античовешкия комунизъм. За страдание по този начин подведоха доста хора, подведоха и Партията на европейските социалисти, която ги одобри за собствен член. Но действително Българска социалистическа партия беше нереформирана партия и през днешния ден ясно се вижда, че вместо по значими интернационалните тематики да са в синхрон с европейските социалисти, те имат тяхна съпротива, която извършва кремълски поръчки. Такова е държанието им във връзка с анексията на Крим, за Истанбулската спогодба, та дори не крият, че поддържат диктатора Мадуро. Социалдемокрацията в България си отиде още с Димитър Благоев, тя бе унищожена и смазана още през 20-те години на предишния век от болшевика тиранин Георги Димитров. Днес Българска социалистическа партия цинично се написа за столетница, само че действително би трябвало да брои живота си след 1924 година. Единственият гений на комунистите е да разделят нацията и да избиват народа в името на непознати ползи. Не мога да се въздържам от яд като виждам, че демагозите от Българска социалистическа партия през днешния ден пледират за обществена правдивост, а тъкмо те дадоха звук на бандитския преход и трансфораха свободната пазарна стопанска система в стопански бандитизъм по съветски пример. Окрадоха посредством разнообразни приватизации, с помощта и на сините капитала на страната. При тях са милионерите, по какъв начин тогава да са обществена партия. Днес политици от Българска социалистическа партия приказват за неравноправие, нападат ръководещите от ГЕРБ за това, само че то неравенството беше посято още при комунизма и затвърдено в годините на прехода. Днес богата е единствено комунистическата върхушка и наследниците им, които цинично трансформираха политическата власт в икономическа и финансова. Проблемът е, че огромна част от българите не съумяха за 30 години да проумеят подмолната политика на БКП-БСП, народът залита по някаква носталгия по соца, не харесва пазарните правила, тъй като от капитализма и смяната го отвратиха тъкмо новите комунисти – подправени и бездарни капиталисти.

- Корнелия Нинова я представяха като политик, който не е съкрушен от Българска комунистическа партия, само че през днешния ден е ослепителен защитник на предишното, прокарващ политика на реживковизация?

- Нинова има някакъв комплекс към комунизма и поради това непрестанно гледа да се потвърждава пред остарялата номенклатура, пред Държавна сигурност, пред Москва. Тя към момента не е дала обществено пояснение, по какъв начин от номенклатура и приватизатор при Съюз на демократичните сили, стигна до водач в Българска социалистическа партия. Тя е вид политически хамелеон, прониква на всички места, с всички става съдружник единствено и единствено да резервира икономическата си власт и въздействие. Затова я избраха кукловодите в Българска социалистическа партия, също така ренегатите постоянно са по-лесно управляеми.

- Провеждането на лустрация и декомунизация можеха ли да трансформират българския преход?

- И лустрацията и декомунизацията в наши условия са някакъв тип химера. Те са добър инструмент за смяна на една система, само че тук нямаше по какъв начин да се случат. Днес си даваме ясната сметка, че главната част от синия хайлайф, който се появи след 10-ти ноември 1989 година, бе инфилтриран и подвластен от Българска комунистическа партия и Държавна сигурност. Опозицията след рухването на Живков се оказа прогнила. Убеден съм, че сините водачи съзнателно в никакъв случай не са желали да проведат лустрация, да отворят досиетата на Държавна сигурност. Но Полша и Чехия не избраха този път на мимикрия. Брат ми от дълго време живее в Полша и там няма отминалост за закононарушенията на комунизма. А у нас няма нито един наказан от нарушителите и номенклатура на Българска комунистическа партия и Държавна сигурност. Напротив – тъкмо те през днешния ден лапат огромни пенсии, а жертвите им не престават да мизерстват.

- Наскоро президентът Радев регистрира две години от мандата си – съумя ли да се наложи като обединител на нацията?

- Отначало харесвах Радев, тъй като бе човек отвън партийната кохорта, сякаш американски ученик... Но през днешния ден съм мощно отчаян от него. Какъв военачалник е, откакто се остави да стане маша на Нинова и съветски ползи. Може да е ас в небето, само че като политик е нула - разединява нацията, опълчва я, не се държи като президент, а като болшевишки пропагандатор. Разочарова ме и с безродното си държание към жертвите на комунизма. Писах му две остри писма на тази тематика, само че не ми отговори, държи се като комунистически деспот. Сега ще му пиша ново писмо и ще го прикани да си подаде оставката, в случай че има към момента малко генералска и войнска чест.

- 30 години след рухването на комунизма, дочакахте ли правдивост за почтените жертви?

- Не и това е най-голямата ми болежка. Баща ми беше царски офицер, изхвърлиха го от армията, а на 3 октомври 1952 година го убиха в следствения арест в София, без съд и присъда. Майка ми от учител във френския колеж във Варна я трансфораха в чистачка. С братята ми гледахме по какъв начин да оцелеем в годините на аления гнет. Такава е била ориста и на хиляди български фамилии. След рухването на комунизма не сме желали никакъв реванш, а единствено истината и едно човешко разкайване. Но комунистите и наследниците им не са способни на човечност, не се разкаяха, а даже през днешния ден става все по-агресивни и нагли и са подготвени още веднъж да тероризират българи в името на кремълските си господари. А сляпото русофилство е най-голямата химера за народа - те не са същински русофили, а съветофили и путинофили, т.е. безродници. За съветския човек аз съм русофил, само че за болшевишките негодници мога да бъда само ултра русофоб. И въпреки всичко имам вяра и чувствам, че макар всичките залитания, надълбоко в душата си българинът не има вяра на БКП-БСП и няма да им даде властта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР