Цветан Атанасов е създател на уникалния ретро музей на българския

...
Цветан Атанасов е създател на уникалния ретро музей на българския
Коментари Харесай

Ретро музеят във Варна си търси нов дом извън България

Цветан Атанасов е основател на неповторимия ретро музей на българския социализъм във Варна. Експозицията му от над един милион артефакта обаче си търси нов дом отвън България.

„ Баба ми е казвала, че по времето на Тодор Живков са живели по-добре “ – доста българи са чували тази имитация за интервала на българския социализъм. Споменът за тези години в нашата история буди носталгия у едни и извънредно любознание у други, които не са имали опцията да бъдат чавдарчета или пионерчета в Народна Република България.
Снимка: www.facebook.com/RetroMuseumBg
Едно място обаче се трансформира в същински портал към живота на българите в интервала 1944 – 1989 година – единственият по рода си ретро музей, който се намира в град Варна.

„ Аз съм колекционер на коли. Всичко стартира с една Жигула, която беше обичаният ми цвят – оранжево, с нея започва тази в действителност шокираща сбирка от над 260 автомобила. Така се зароди концепцията, просто аз съм колекционер на коли, само че около колите по-късно сбирката стана в действителност зашеметяваща, тъй като има над един милион артефакта вътре в залата, а тя е четири декара, четири хиляди квадратни метра, това е нещо в действителност доста огромно “, описа Атанасов.

Цветан Атанасов открива своя музей с концепцията да даде опция както на българи, по този начин и на чужденци да се върнат като с машина на времето в годините на българския социализъм.

„ Забелязал съм французи, които безусловно не желаят да излизат от залата, тъй като им е забавно какво е било зад желязната завеса, нали, всевъзможни тълкования, всеки е чел какво ли не и така нататък, само че на тях им е забавно да го видят по този начин, на първа ръка, онлайн сами. Така че доста са разнопосочни възприятията на хората и желанието да го видят музея. Интересен е за всички прослойки, за всички групи, за всички хора – млади, остарели, нали, някои са живели, само че аз виждам и децата, които с голямо неспокойствие следят артефактите вътре в музея, тъй като са чували, разказвали са им баба, дядо “, уточни мъжът.
Снимка: www.facebook.com/RetroMuseumBg
Част от експозицията са 70 изцяло реставрирани ретро автомобила, като доста от тях са същински уникати.

„ Това е грамаден труд. Аз постоянно съм казвал, че да реставрираш един соцавтомобил е доста, надалеч по-трудно от някакъв западен, да не загатвам марки, да вършим реклами, само че за тях има всичко в интернет, човек може да си добави копченце, воланче, каквото желае. Един от класиките вътре е Чайка - ГАЗ-13. Той е именит автомобил, персоналният на Тодор Живков е апропо, тъй като е на 8 хиляди километра, най-новият е, най-пазеният и е неповторим “, описа още той.

Именно автомобилът на някогашния първи дава мотив за изработката на негова восъчна фигура, която да стои наоколо до него. Скоро техният брой нараства и по този начин се появява цялостен музей на восъчните фигури, които към днешна дата са повече от 70. Всички те се създават в България, а за изработката на една фигура са нужни сред 5 и 6 месеца.
Снимка: www.facebook.com/RetroMuseumBg
„ След като направихме Живков, той стана доста добре, направихме и Брежнев, направихме Сталин, Ленин… Само такива тематични. Така, отворихме музей с 27-8 фигури, само че в един миг хората започнаха да питат за какво няма този или оня, започнаха да питат за холивудски артисти, за Ал Пачино, за Робърт Де Ниро, за Криско, в случай че щете, за всички ни питаха и започнахме да вършим други фигури “, посочи Атанасов.

Ретро музеят и неговият дъщерен музей на восъчните фигури се радват на огромен интерес от страна на своите гости. Световната пандемия от ковид и наложените противоепидемични ограничения в България обаче постановат тяхното затваряне няколко пъти през последната година.
Снимка: www.facebook.com/RetroMuseumBg
„ Казват ти, че няма да работиш, затварят те, не ти дават никакви пари – това не е ли геноцид? Това е отговорът ми. Не може една година да си затворен. Айде, първият „ локдаун “ преди една година – там някаква междинна сума ни дадоха, само че на втория и на третия – от там нататък е злополука. А вижте, аз не мога, имам експерти, които не мога да се разделя с тях “, разяснява Атанасов.

Липсата на поддръжка от страна на Министерството на културата кара Цветан да вземе тежкото решение да реалокира своите музеи отвън България. Очаквано интерес от други страни не липсва.

„ Изключително доста оферти – някои в действителност ме изумяват, канят ни в Чикаго, канят ни под дърво и камък, само че да приказваме за по-реалистичните. Аз работех година и половина в северната ни съседка Румъния, имам там също музей, с който върша експозиции и виждам една Румъния – ето, давам ви образец България – Румъния. Там хората не ме питат аз музей ли съм, да потвърждавам, те виждат, че аз съм музей, аз наподобявам на музей, работя като музей, хората ме възприемат като музей, аз тогава какъв съм, не съм ли музей? Музей съм. В една Румъния. Иначе имаме страхотни оферти в Австрия, в Германия няколко града също, даже и Мадрид “, добави той.

Все отново всеки, който желае да посети музея на спомените във Варна, може да го направи до края на годината, преди той да откри своя нов дом отвън България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР