Цунами от новозаразени за седмица - за това алармира ръководството

...
Цунами от новозаразени за седмица - за това алармира ръководството
Коментари Харесай

Цунами от заразени с COVID-19 за седмица отчете СЗО

Цунами от новозаразени за седмица - за това сигнализира управлението на СЗО на брифинг в Женева. За седмица са регистрирани 9,5 млн. случая на инфектирани с COVID-19 по света – безспорен връх, откогато се води статистика за заболяването.

Броят на смъртните случаи обаче е намалял, като в седмицата до 2 януари са регистрирани малко над 41 хиляди жертви спрямо близо 45 хиляди от седмица по-рано.

" Миналата седмица беше регистриран най-големият брой случаи на КОВИД-19 до момента в границите на пандемията ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той акцентира, че СЗО е сигурна, че това е занижена оценка заради закъснение с тестванията към празниците в края на годината.

В седмичния си отчет за пандемията здравната организация на Организация на обединените нации заяви, че седмичният брой на новите случаи възлиза на 9 520 488, а през последната седмица са регистрирани над 41 000 нови смъртни случая.

" Всъщност цунамито от случаи е толкоз голямо и бързо, че претрупва здравните системи по целия свят``, обобщи  Тедрос Гебрейесус. Нарастването на броя на случаите през последната седмица варира, като се е удвоило в региона на Северна и Южна Америка, само че се е нараснало единствено със 7 на 100 в Африка.

Според Джанет Диас, началник на СЗО по клинично ръководство, ранните изследвания демонстрират, че има понижен риск от хоспитализация при заразяване с „ Омикрон “ спрямо „ Делта “. Освен това има и понижен риск от тежко боледуване както при по-млади, по този начин и при по-възрастни хора, съобщи „ Ройтерс “.

Ръководителят на СЗО за изключителните обстановки доктор Майкъл Райън обаче съобщи, че спекулациите, че Омикрон може да е последният вид на епидемията, са " пожелателно мислене " и предизвести: " Във вируса към момента има доста сила. "

Мария Ван Керхов, механически началник на СЗО за КОВИД-19, го добави с думите: " Мисля, че е доста малко евентуално Омикрон да е последният вид, който ще ни чуете да обсъждаме.

Въз основа на настоящия ритъм на имунизация 109 страни ще пропуснат задачата на СЗО 70% от международното население да бъде изцяло имунизирано. Според съветника на организацията, Брус Ейлуърд, 36 народи даже не са достигнали 10% имунизирани. Същевременно от пациентите с тежка форма на ковид 80% са неимунизирани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР