Цунами, което бе предизвикано от изригване на вулкан в Индонезия,

...
Цунами, което бе предизвикано от изригване на вулкан в Индонезия,
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите на цунамито в Индонезия

Цунами, което бе провокирано от изригване на вулкан в Индонезия, е лишило живота на минимум 168 души и е ранило 745. За безследно изчезнали се водят 30 души, сочат нови
данни на управляващите, представени от международните организации.

" Общият брой на починалите доближи 168 души, има 745 ранени и 30 души се водят за безследно изчезнали ", разгласи представителят на индонезийската организация за реакции при бедствия Сутопо Пурво Нугрохо.

Мощно цунами удари Индонезия, породено от вулкан, прочут като " детето на именития Кракатау ".

" Десетки здания са били унищожени от вълната, която удари плажовете в Южна Суматра и западният завършек на Ява към 21:30 ч. локално време в събота ", съобщи в изказване формалният представител на индонезийската Агенция за попречване на стихийните бедствия Сутопо Нугрохо.

Властите считат, че цунамито може да е провокирано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно срутване, последвало изригването на Анак Кракатау, дребен остров в Зондския проток сред Ява и Суматра. Индонезийската геологическа организация проверява аргументите, споделя Нугрохо, добавяйки, че броят на жертвите евентуално ще нарасне.

Анак Кракатау е дребен вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 година

Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в така наречен Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат огромна част от международните вулканични изригвания и трусове.

Страната регулярно изживява смъртоносни трусове, най-скорошното бе в град Палу на остров Сулавеси, където земетресение и последвало цунами убиха хиляди хора.

Анак Кракатау е един от 127-те дейни вулкана, които се простират по дължината на архипелага.
Източник: Българска телеграфна агенция, БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР