ЦСКА вече представи новото попълнение Хеан Карлос Бланко. Той е

...
ЦСКА вече представи новото попълнение Хеан Карлос Бланко. Той е
Коментари Харесай

Приказка за първия чужденец в ЦСКА, исторически гол срещу Левски и... шокиращ арест

ЦСКА към този момент показа новото попълнение Хеан Карлос Бланко. Той е седмият колумбиец, който облича аления екип. В рубриката БЛИЦ Архив ще напомним за предходните колумбийци, които са играли за „ алените “. Любопитното е, че сънародниците на Бланко не се задържат изключително доста на „ Армията “, като изключваме към момента играещия в отбора Густаво Кулма, който има повече от един сезон.

Първите колумбийци в ЦСКА са Бернардо Редин и Карлос Пимиенто (на снимката), които играят в отбора напролет на 1991 година. Те са изобщо и първите чужденци, обличали екипа на „ армейците “. Бернардо Редин идва в София на 26 февруари 1991 година, навръх 28-мия си рожден ден. По това време президент на ЦСКА е Валентин Михов. До този миг Редин играе за Депортиво (Кали). Кариерата му върви прелестно, като даже се разписва с 2 гола за Колумбия на международното състезание през предходната 1990 година.  Играе паралелно до Карлос Валдерама. След Мондиала пред Редин се откриват няколко благоприятни условия за трансфер в Европа, само че по разнообразни аргументи нито една не се осъществя. Към него демонстрира интерес Арсенал и Лацио. А преди този момент това питане насочат Малага и бразилският Фламенго – през 1988 година. Тогава обаче управлението го стопира, защото тъкмо по това време е продало Валдерама на Монпелие. Така Редин има една нощ, с цел да обмисли офертата от България, пристигнала през февруари 91-ва година. Той я приема и се оказвав София. Безспорно решението му е страхотна изненада, защото единствено няколко месеца преди този момент Редин е блеснал с 2 гола на Световното. Представете си това да се случи в наши дни, някой тим да притегли главен състезател и даже отбелязал голове на международни финали.

Всъщност, договорката сред Депортиво Кали и ЦСКА е играчът да премине чартърен. Колумбийският клуб упорства за трансферна сума от 1,1 милиона $, само че „ алените “ дават „ единствено “ 900 хиляди. Така Редин остава единствено един полусезон в София, само че се приспособява обичайно към безусловно новия метод на живот. „ Футболът в страната ми беше изцяло чужд. Знаех само за Стоичков, който беше минал в Барселона тъкмо от ЦСКА. Отначало беше мъчно. Сблъсках се с нови традиции, друг климат, чужд език. С времето, до момента в който играех за клуба, съумях да привикна. Разполагахме с преводач, който беше учил в Куба и говореше съвършен испански. Чрез него комуникирахме с хората от клуба и треньорите. Той се грижеше и за моето семейство – брачната половинка ми и щерка ми “, споделя някогашният футболист за престоя си в България.

„ С Пимиенто бяхме положителни другари, играехме дружно в Кали. Когато отидохме в София ни настаниха в огромна къща в подножието на планината “, споделя още Редин, който изигра 13 мача и означи 3 гола. Едното попадение е при равенството 1:1 с Левски на 5 май 1991 година. То обаче влиза в историята като първото, осъществено от чужденец. А на трибуните е самата княгиня Мария Луиза. Сънародникът му Пимиенто записа още по-малко мачове – 7, в които осъществя 2 гола. Той обаче ще бъде запомнен с непрекъснатото мрънкане от студа в София: „ Все едно, че постоянно беше зима. Беше мъчно поради времето, постановяваше се да играем и на минус 10 градуса. Всичко беше друго – храната, езикът, футболът нямаше доста общо с този в Южна Америка. “

След като завършват с българската случка Редин и Пимиенто се завръщат в родината си. Бернардо играе още няколко години и приключва кариерата си чак на 38! Никога не става част от кавги или нещо неправилно и по тази причина, когато го арестуват през 2014 година Колумбия е в потрес. И по-скоро хората в Кали, за които той е Господ дружно с Валдерама. Арестът е след обвиняване за данъчни измами в изключително огромни размери. Валдерама дава изявление за случая с един от най-хубавите си другари и споделя: " Който познава Редин, няма по какъв начин да повярва на тези лайна. " Бившият състезател на ЦСКА е оневинен, а по това време работи с... Пимиенто. Двамата се събират още веднъж в Атлетико Букамаранга. За последно Бернардо Редин е асистент треньор на идола си Рейналдо Руеда в Атлетико Насионал Меделин, с който напуснаха клуба това лято. 

 Изминават 11 години, до момента в който колумбиец още веднъж облече алената фланелка. През март 2002 година Хамилтън Рикард минава в ЦСКА чартърен. Името му провокира сериозен интерес, защото идва от Мидълзбро. На представянето си Рикард споделя, че идва в България, с цел да се забавлява и да вкарва доста голове. Той обаче се регистрира единствено с 2 попадения в 12 мача. А единствено преди три сезона британският Боро заплаща 2 милиона паунда на Депортиво (Кали), с цел да го има в състава си. Покрай прехвърлянето на Рикард се появява и бомбастичната информация, че ЦСКА ще заплаща по 105 000 лв.!!! месечна заплата на нападателя. Едно от изискванията за договорката е Рикард да премине в българския клуб, само че да получава същата заплата като в Мидълзбро – 35 хиляди паунда. Колумбиецът идва след положителната работа на мениджъра Лъчезар Танев.

Следващите колумбийци в ЦСКА идват през 2016 година и за тях множеството неща са по-познати. С клуба подписват Рафа Перес и Густаво Кулма. А малко след началото на предишния сезон дойде и Вилмар Джордан, който обаче разтрогна единствено след 4 мача поради слаба форма и неприятна дисциплинираност.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР