ЦСКА се активизира в края на трансферния пазар и привлече

...
ЦСКА се активизира в края на трансферния пазар и привлече
Коментари Харесай

Новият в ЦСКА, който иска да покаже Армения на света

ЦСКА се засилва в края на трансферния пазар и притегли трима офанзивни играчи - Марселино Кареасо, юношеския национал Симеон Александров и Жираир Шагоян. Пристигането на последния бе същинска изненада. 21-годишният арменец идва чартърен от Арарат, а в контракта сред двата клуба е записана алтернатива за наложително откупуване след края на акцията. В професионалната си кариера младокът досега е играл единствено за два отбора - Арарат Армения и БКМА Ереван, на който е преотстъпван два пъти. За последния тим статистиката му е впечатляваща - 54 мача във всички шампионати, в които вкарва 54 гола и прави 26 асистенции. Най-силният му сезон е 2019/20, когато бележи 28 попадения и става голмайстор на Първа лига - второто равнище на арменския футбол. Продължава със мощното си показване и в елита за БКМА - има изиграни 6 мача, 5 вкарани гола и 2 асистенции. През цялата си кариера футболистът е записал общо 139 мача, в които е отбелязал 73 попадения и 41 асистенции (45 мача и 8 гола в арменския елит). Преминал е през юношеските гарнитури на Армения до 17 и до 19 години, младежкия народен тим, а към този момент има и 6 дуела за представителния отбор, в който е дал една асистенция.

В родината му го дефинират за най-обещаващия млад състезател - през май е разгласен за №1 в шампионата. Той е бърз, работи добре с топката, влиза в единоборства. Разчита доста на положителния си дрибъл. Играе по-често на левия фланг на нападението, макар че по-силният му крайник е десният - с него вкарва и множеството си попадения.

" Много съм благополучен да се причисля към ЦСКА, клубът с най-вече титли в България и доста огромни упоритости. Ще направя всичко по силите си, с цел да подобря уменията си и да оказа помощ на моя тим да реализира нови висоти ", написа оня ден 21-годишният футболист в една от обществените мрежи. Тепърва той ще има опция да покаже гения си.

Жираир Шагоян е роден на 10 април 2001 година в Ереван. Започва да тренира в Пюник, като постъпва в школата още когато е на 5. " Не помня дали се случи по мое предпочитание. Но татко ми е някогашен футболист и негово предпочитание, а и фантазия, бе и аз да стана подобен.

Едва когато мина известно време и започнах да разбирам какво тъкмо значи футболът, аз се влюбих в играта. А когато започнах да реализирам триумфи, към този момент разбрах, че това е моята игра, че тя ще се трансформира в моя орис. Останах в Пюник до 12-годишна възраст. Там обаче се развих доста, тъй като ме пускаха да играя и в отборите до 14 и 15 години. След това прекосих в специфична школа под шапката на федерацията. Там се развих към този момент и като човек. В началото ми беше доста мъчно да покрия условията. Треньорът беше доста придирчив към мен. После ми разкри, че единствено по този метод е можел да ме подтиква да напредвам ", разкрива по-късно Жираир. А Арарат Армения е клубът, който го прави експерт. Преди това младокът към този момент е част от националния отбор до 17 години. През 2019-а фланговият нападател е пратен чартърен в БКМА Ереван - тим на армията, който е прочут с обстоятелството, че дава огромен късмет на младоци. В състава са най-вече футболисти, които са в " наборна възраст ".

През цялото време най-големият критик остава татко му. " Естествено, че приказваме след всеки мач. И нормално ми споделя тъкмо какво ми е липсвало в даден дуел. Точно тези диалози и неговите препоръки в този момент ми се отплащат ", отбелязва играчът.

Той влиза под прожекторите напролет на 2021-ва. Тогава е извикан за първи път в националния тим. Датата 28 март същата година става историческа и за локалния футбол. Тогава Армения побеждава с 2:0 Исландия в международна подготовка, а в 81-ата минута Шагоян се появява на терена и става първият състезател, роден през новия век, носил националната фланелка. В цялата страна стартират да приказват за него. А той непретенциозно отбелязва: " Така и не осъзнах по какъв начин в един миг бях на пейката, а в идващия към този момент прекосявах страничната линия, с цел да бъда на игрището. Когато получих повиквателната, бях по едно и също време благополучен и сюрпризиран. Да, знаех, че селекционерът (б.а. - испанецът Хоакин Капарос) е следил изявите на играчи на БКМА. Според мен е обикновено момчета на по 20-21 години да бъдат викани в състава. Да играеш за Армения обаче е доста по-различно - имах възприятието, че цялата нация ме гледа.

Няколко дни по-късно локалните медии гръмват с новината, че Шагоян е попаднал в полезрението на Севиля. И персонално спортният шеф на андалусийците Рамон Мончи се е свързал с Хоакин Капарос, с който двамата са работили в испанския клуб, с цел да се поинтересува от мощните страни на крилото. След това се появяват и други спекулации за трансфер. До подобен обаче не се стига. " Искам един ден да се видя като футболист в някое от топпървенствата, а не да се подвизавам в междинен шампионат. Желая да съм най-хубавият и да разпространявам Армения пред света. Към мен имаше много оферти, само че от места, на които не желаех да отида. Една договорка пък се провали в последния миг. Мисля си обаче, че скоро ще играя на положително място, в европейски шампионат ", споделя преди година Жираир.

12 месеца по-късно подобен трансфер се реализира. На 6 юни тази година той вкарва неповторим гол за младежкия народен тим при 1:4 от Франция, при който поема топката зад центъра, спринтира, а по-късно финтира защитник и вратар... На мача има скаути на португалски и чешки клубове, водени от сътрудника му Кристиан Дзакардо. В последна сметка обаче Жираир Шагоян дебаркира на " Армията " и единствено от него зависи дали отсам ще се изстреля към Западна Европа.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР