ЦРУ стана клиент на Института за космически изследвания и технологии

...
ЦРУ стана клиент на Института за космически изследвания и технологии
Коментари Харесай

ЦРУ си купи наши уреди за измерване на радиация

ЦРУ стана клиент на Института за галактически проучвания и технологии /ИКИТ/ при Българска академия на науките. „Разузнавателното ръководство на Съединени американски щати купи три наши уреда за премерване на радиация, създадени в границите на интернационален галактически план. Интерес към тях демонстрират и други държави“,  заяви във Варна проф. доктор Димитър Теодосиев, ръководител на научния съвет на института и участник в  конференцията „Науката в работа на обществото“.

Апаратурата „Люлин“ бе основана в ИКИТ и предходната година полетя в Космоса с първата задача „Екзо Марс 2016“, която търси живот на Марс, а проучванията й ще послужат за разработка на отбрана за екипажите, които ще пътуват в бъдеще до Червената планета. В момента по план за 400 000 евро учените създават нов апарат за премерване на галактическата радиация. Той ще се употребява за втората задача до Марс през 2020 година и би трябвало да кацне на планетата, посочи проф. Теодосиев.

С други 300 000 евро, извоювани по стратегии на Европейски Съюз, институтът работи по още три плана – за разбор на сателитни фотоси за потребностите на селското стопанство, опазването на околната среда и за образование. Международно самопризнание са получили и родните галактически храни – кисело мляко, таратор, супи, ястия, сирене, плодове и зеленчуци, приготвени по специфична технология на Института по криобиология към Селскостопанската академия.
 галактически храни галактически храни
„Европейски сътрудници са подготвени да финансират патентоването им в границите на интернационален план, защото с изключение на в Космоса, тези храни имат приложение в медицината, в индустрията и в редица други сфери“, разясни проф. Теодосиев. Според него скоро ще стане факт и усъвършенстваната версия на първата в света българска галактическа оранжерия. Досега в нея сполучливо са отгледани в безтегловност марули, репички и пшеница. Технологията бе купена от НАСА и се употребява сега на американския модул на Международната галактическа станция, посочи проф. Теодосиев. Учените считат да я надградят с усъвършенствания в технологията за поддържане на растенията и осветлението и се надяват версията „Свет 3“ да се качи в Космоса в съветската секция на станцията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР