Цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица обискираха помещенията на

...
Цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица обискираха помещенията на
Коментари Харесай

Цивилни полицаи обискираха Културно-информационния център Босилеград

Цивилни служители на реда и инспектори от община Сурдулица обискираха пространствата на Културно-информационния център " Босилеград ". Акцията се организира в деня на Западните околности 8 ноември и е по разпореждане на Висшия съд от град Враня. След обиска краткотрайно са взети 23 книги на българския публицист, стихотворец и посланик Едвин Сугарев.

Книгата на Сугарев " Елегията за краището " на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия.

За ръководителя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е " извънредно изненадващо и неясно " това " ненадейно претършуване " на офисите на сдружението.

Полицаите са направили обиска под претекст, че търсят следи и предмети, значими за наказателно произвеждане по член 317, алинея 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикателство на национална, расова и религиозна ненавист и непоносимост.

Причината за тези дейности се схваща, когато служебните лица вземат решение да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ. За своите дейности основават протокол и издават записка за краткотрайно задържане на взетите книги.

За тези събития незабавно са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.

Всичко това се случва единствено няколко часа преди представянето на книгата на Едвин Сугарев във връзка деня на Западните околности, която би трябвало да се организира довечера от 18 часа в клуба на КИЦ " Босилеград ".

Авторът на книгата пътува към Босилеград, чака се да дойде и българският дипломат Петко Дойков.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР