Цистерната, която през декември 2016 г. предизвика смъртоносна експлозия в

...
Цистерната, която през декември 2016 г. предизвика смъртоносна експлозия в
Коментари Харесай

Нова съдебна експертиза: Взривилата се в Хитрино цистерна не е била годна за експлоатация

Цистерната, която през декември 2016 година провокира смъртоносна детонация в Хитрино не е била годна за употреба.

Това оповестяват компанията „ Булмаркет ДМ “, базирайки се на нова правосъдна експертиза и уточнявайки, че композицията не е била тяхно владеене.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

В известието се добавя, че документът е направен от движимостите лица проф. доктор инж. Валери Стоилов от Технически Университет – София и проф. доктор инж. Симеон Ананиев от ВТУ „ Тодор Каблешков “- София.
Цистерната, взривила Хитрино – създадена през 1971 година, била за брак Според експерт стените ѝ са били прекомерно тънки
Те са направили детайлно изследване на техническото положение на пробитата вагон-цистерна, на нейните стени и дъна. Тяхното умозаключение е, че цистерната не дава отговор на интернационалните условия за транспорт рискови товари.

Експертите показват, че върху нея няма сложена маркировка, указваща датата и типа на осъщественото тестване, което е част от условията по стандарт. Последният документ е от 01.11.2013 година. Липсва печат на специалиста, провел изпитването. Не е спазена наредбата на RID, минималната дебелина на стената да не е по-малка от указаните в градивните стандарти.
Две години след пъкъла в Хитрино: Делото се придвижи на жп релсите Беше изработен оглед на жп оборудванията и на стрелка №5, за която има изказвания, че не е била заключена по време на случая
Докладът им сочи, че документът на въпросната вагон-цистерна не съдържа информация за утвърдена акредитационна процедура в сходство с европейските стандарти. В експертизата излиза наяве, че дебелината на дъната на корпуса са по-малки от минимално допустимите.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

Това значи, че по нея има отлагания, насъбрани от годината ѝ на произвеждане – 1971 г до 2016 година Вещите лица

показват, че съгласно измерените стойности цистерната е следвало да бъде бракувана, а ремонтът на резервоара е осъществен погрешно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР