Циркулацията в Атлантическия океан, която е в основата на Гълфстрийм,

...
Циркулацията в Атлантическия океан, която е в основата на Гълфстрийм,
Коментари Харесай

Циркулацията в Атлантическия океан е най-слаба от хилядолетие, предупреждават учени

Циркулацията в Атлантическия океан , която е в основата на Гълфстрийм , метеорологичната система, която обуславя топло и меко време в Европа , е най-слабата от повече от хилядолети е и съгласно новите данни евентуалната причина е проблем с климата, написа " Гардиън ".

Учените предвиждат, че AMOC ще отслабне в допълнение, в случай че световното стопляне продължи и може да намалее с към 34% до 45% до края на този век , което може да ни приближи до точката при която системата може да стане необратимо нестабилна .

Отслабеният Гълфстрийм също би повишил морското ниво на атлантическото крайбрежие на Съединени американски щати , с евентуално пагубни последствия.

Стефан Рамсторф от Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам, който е съавтор на проучването, разяснява, че по-нататъшното намаляване на циркулацията на Атлантическия меридионален цикъл на катурване (AMOC) може да докара до повече стихии , които ще ударят Обединеното кралство, по-интензивни зими и увеличение на горещи талази и суши в цяла Европа .

Той изясни, че циркулацията към този момент се е забавила с към 15% и въздействията се виждат . " След 20 до 30 години евентуално ще отслабне в допълнение и това неизбежно ще повлияе на времето, тъй че ще забележим увеличение на бурите и горещите талази в Европа, а морското ниво ще се увеличи на източния бряг на Съединени американски щати ".

Рамсторф и учени от университета Maynooth в Ирландия и University College London в Обединеното кралство стигнаха до заключението, че актуалното намаляване не е следено най-малко през последните 1000 години , след изследване на седименти, ледени ядра в Гренландия и други данни, които разкриват минали модели на времето.

AMOC е една от най-големите системи за циркулация на океана в света , носеща топла повърхностна вода от Мексиканския залив към северния Атлантик , където се охлажда и става по-солена, до момента в който потъне на север от Исландия, което от своя страна изтегля повече топла вода от Карибите. Тази циркулация е съпроводена от ветрове, които също оказват помощ за меко и влажно време в Ирландия, Англия и други елементи на Западна Европа.

Учените от дълго време предвиждат намаляване на AMOC вследствие на световното стопляне и показаха опасения, че може да се срине изцяло. Новото изследване откри, че всяка такава опция е евентуално след десетилетия, само че продължаващите високи излъчвания на парникови газове ще я съкратят.

" Рискуваме да стигнем миг, в който няма връщане обратно този век, като циркулацията ще понижава през идващия век. Малко евентуално е към този момент да сме го задействали, само че в случай че не спрем световното стопляне, е все по-вероятно да го задействаме. Последствията от това са толкоз големи, че даже 10% късмет за срив би бил недопустим риск ", разяснява Рамсторф.

Изследванията през 2018 година също демонстрираха намаляване на AMOC , само че публикацията в Nature Geoscience демонстрира, че отслабването невиждано през последното хилядолетие , ясна индикация, че човешките дейности са отговорни. По-рано учените обявиха, че отслабването на Гълфстрийм може да докара до смразяващи зими в Западна Европа и невиждани промени в Атлантическия океан .

AMOC е огромна част от Гълфстрийм, постоянно описвана като " конвейерна лента ", която носи топла вода от екватора. Но по-голямата метеорологична система няма да се унищожи напълно, в случай че циркулацията в океана стане нестабилна, защото ветровете също играят основна роля. Циркулацията се е разпадал и преди, при разнообразни условия, да вземем за пример в края на последния ледников интервал .

Гълфстрийм е обособен от въздушния поток, който аргументи рисково време в северното полукълбо през последните седмици , макар че сходно на него, той също е обиден от повишението на температурите в Арктика .

Обикновено доста студените температури над Арктика основават полярен ураган, който поддържа непрекъснат въздушен поток , задържащ този леден въздух на място. По-високите температури над Арктика са довели до слаб въздушен поток , който разрешава на студеното време да се популяризира доста по на юг в някои случаи, като в същото време доставя по-топло време на север, допринасяйки за крайностите във времето, следени във Англия, Европа и Съединени американски щати през последните седмици .

По същия метод Гълфстрийм е обиден от топенето на арктически лед , който изхвърля огромни количества студена вода на юг от Гренландия, нарушавайки циркулацията на AMOC. Въздействията от вариациите в Гълфстрийм се усещат след доста по-дълги интервали, в сравнение с вариациите във въздушния поток , само че ще доведат и до по-екстремно време, защото климатът се затопля .

Освен че предизвиква по-екстремно време в цяла Европа и източното крайбрежие на Съединени американски щати, отслабването на AMOC може да има тежки последствия за морските екосистеми на Атлантическия океан , да наруши рибните популации и други морски животни.

Андрю Мейерс , заместник-научен началник за полярните океани в Британското антарктическо сдружение , който не взе участие в проучването, съобщи: " AMOC оказва доста съществено въздействие върху световния климат, изключително в Северна Америка и Европа , тъй че това е доказателство за продължаващо намаляване на циркулацията е сериозно ново доказателство за бъдещите прогнози за районния и световния климат. Продължаващото намаляване на преобръщането значи, че рискуваме да стигнем този миг, когато ще има дълбоки и евентуално необратими въздействия върху климата. "

Карстен Хаущайн от Центъра за климат в Германия , също самостоятелен от изследването, съобщи, че Съединени американски щати могат да бъдат изложени на риск от по-силни урагани вследствие на отслабването на Гълфстрийм.

" Въпреки че AMOC няма да се срине скоро , създателите предизвестяват, че течението може да стане несигурно до края на този век , в случай че стоплянето продължи без закъснение . Това към този момент усилва риска от по-силни урагани на източното крайбрежие на Съединени американски щати заради по-топлите океански води, както и евентуално смяна на моделите на циркулация над Западна Европа . "
 Гълфстрийм отслабва, а това ще докара до бедствия и произшествия
Гълфстрийм отслабва, а това ще докара до бедствия и произшествия

Всичко е поради провокираните от индивида климатични промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР