Цинкът е важен минерал, използван от организма в борбата с

...
Цинкът е важен минерал, използван от организма в борбата с
Коментари Харесай

Симптоми и лечение при дефицит на цинк

Цинкът е значим минерал, употребен от организма в битката с инфекции, произвеждане на кафези, лекуване на пострадвания и основаване на ДНК. Неговата роля в клетъчните процеси и имунната система е от значително значение за поддържането на оптималното здраве на тялото. 

Симптоми на липса на цинк 

Цинкът взе участие в имунните функционалности и производството на кафези, а неговият недостиг може да докара до разнообразни признаци. 

1. Необяснима загуба на тегло Дефицитът на цинк може да докара до затруднено произвеждане на здрави, нови кафези, което може да се отрази в необяснима загуба на тегло. 

2. Рани, които не заздравяват 

Цинкът е от значително значение за заздравяването на рани. Липсата му може да провокира забавено зарастване и образуване на рани, които не заздравяват. Как да разберем дали имаме недостиг на цинк? 

3. Липса на бдителност 

Намалената централизация на цинк може да докара до липса на зоркост и обща отмалялост. 

4. Намалено подушване и вкус 

Цинкът играе основна роля в обонянието и вкусовите рецептори. Липсата му може да докара до понижено подушване и усети. 

5. Диария 

Дефицитът на цинк може да провокира проблеми с храносмилането и да докара до честа диария. 

6. Загуба на апетит 

Липсата на цинк може да докара до загуба на вкус, което може да утежни общото храносмилане и хранителния баланс.

7. Отворени рани по кожата 

Дефицитът на цинк може да се отрази на кожата, предизвиквайки поява на отворени рани и увреждания. 

Рискови фактори  

Дефицитът на цинк е изключително рисков при бременни дами, където може да въздейства на вярното развиване на бебето. Също по този начин, алкохолизмът може да затрудни усвояването на цинк от организма. 

Диагностициране на недостиг на цинк 

Дефицитът на цинк е сложен за диагностициране посредством елементарен кръвен тест. Лекарите употребяват проби на урината и разбор на кичур от косата за по-точни резултати. 

Лечение на недостиг на цинк 

1. Промени в диетата 

Дългосрочното лекуване на недостига на цинк стартира с смяна в диетата, включвайки храни като алено месо, птици, семена, пшеничен зародиш, див ориз и стриди. Цинк – всичко, което би трябвало да знаем за него 

2. Добавки 

Допълнителното приемане на цинк посредством добавки или мултивитамини може да бъде належащо, изключително при невъзможността за покриване на потребностите от храната.

Кога да се съветва доктор? 

В множеството случаи, дефицитът на цинк не е незабавен случай. Въпреки това, при бременност и признаци като диария, главоболие или загуба на схващане, би трябвало да се потърси здравна консултация. 

Цинкът играе основна роля във значими биологични процеси в организма и неговият недостиг може да докара до разнообразни здравословни проблеми, написа actualno.com. Внимателното следене на признаците и консултация с доктор при нужда са значими за поддържането на салдото в тялото и обезпечаване на оптимално здраве.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР