Цинкът е химичният елемент с изключително важна роля за здравето

...
Цинкът е химичният елемент с изключително важна роля за здравето
Коментари Харесай

Защо се нуждаем от цинк и селен

Цинкът е химичният детайл с извънредно значима роля за здравето и поддържането на положителния външен тип. Необходим е за растежа и възобновяване на организма и взе участие както в синтеза на няколко значими хормона, по този начин и в стотици ензимни реакции.

Селенът пък е най-важният детайл от антиоксидантната отбрана на организма. Той е микроминерал с извънредно значими биологични и биохимични функционалности в живите организми заради неповторимите си антиоксидантни качества и способността си да контролира метаболизма на щитовидната жлеза.

След дългогодишни проучвания и научни изследвания учените откриха, че при дефицит на селен поражда сериозен пробив в имунната система на организма – клетките стават безпомощни пред вирусите, които гладко ги завладяват, написа gotvach.bg.

Недостигът на селен освен понижава имунитета и работоспособността на щитовидната жлеза, само че и води до сърдечно-съдови-, ендокринни-, онкологични болести, натрупвания на тежки метали, преждевременното стареене, захарен диабет, заболяване на кръвоносната система, неплодородие при мъжете, родилна уязвимост при дамите, алергии.

От друга страна, цинкът неслучайно е именуван козметичен микроелемент. Той се грижи за блясъка и гъстотата на косата, за еластичността и свежестта на кожата. Също по този начин контролира омазняването и подкрепя лекуването на акне.

Цинкът е извънредно значим и потребен - от него се нуждаят всички кафези без изключение. Важна е ролята му за опазване на зрението и на паметта в положително положение, за поддържане на имунитета и репродуктивната система.

Цинкът е значим микроелемент и за децата - при дефицит се следи доста закъснение на растежа и намаляване на имунната система. Намаленото му количество в тялото може да повлияе на сетивните органи, изключително на вкусовите чувства и обонянието.

Селенът е вещество, което несъмнено не си доставяме в нужните количества. Не са доста хората, които получават целесъобразната доза от 200 микрограма дневно.

Естествени източници на селен са зърнените храни, сурови ядки, сурови зеленчуци, броколи, кафяв ориз. С най-голямо наличие на селен е бразилският орех.

Естествени източници на цинк пък са хранителни артикули като месо, черен дроб, морски артикули, пшеничен зародиш, бирена квас, тиквено семе, яйца, обезмаслено изсъхнало мляко.

Други хранителни източници са стриди, ядки, боб, слънчогледово семе, шоколад, само че цинкът от скотски генезис се всмуква по-добре.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР