ЦИК вече се надпреварва с времето, за да обяви в

...
ЦИК вече се надпреварва с времето, за да обяви в
Коментари Харесай

До полунощ се очакват окончателните резултати от изборите за президент

ЦИК към този момент се надпреварва с времето, с цел да разгласи в период до края на днешния ден резултатите от първия тур на изборите за президент. Последните два региона - Пловдив град и Пловдив област предават своите изборни бумаги, тъй че публични резултати през днешния ден би трябвало да има, само че по-късно вечерта.

Балотажът за президент е в неделя, а повода за това е ниската изборна интензивност.

Румен Радев събра съвсем 50% от гласовете. Неговият конкурент е проф. Анастас Герджиков, който е с съвсем 23% поддръжка.

Иначе, при 99,5 % обработени протоколи резултатите и от парламентарния избор са ясни. Седем партии влизат в Народното събрание. Победител на изборите е новата групировка на Кирил Петков и Асен Василев. Тя събира над 25,5 % от гласовете. ГЕРБ остават втори с повече от 22 на 100. Движение за права и свободи измести Българска социалистическа партия от третото място с съвсем 13 %. Левицата събира малко над 10 % и по този начин остава четвърта. Победителят от предишните избори " ИТН " е на пета позиция с под 10 % от гласовете. " Демократична България " също са понижили доста своя резултат като взимат два пъти по-малко гласове с малко над 6 %. Още един нов състезател ще има в Народното събрание. " Възраждане " мина бариерата с съвсем 5 на 100.

И още нещо любопитно -, която откри последните два Народното събрание като доайен - няма да е народен представител.

Днес от ЦИК оповестиха, че дефектиралите машини предходната неделя са под 100 на фона на близо 12 000 машини, които бяха употребявани на изборите. От ЦИК са разискали и вид, в случай че не доближават машини - да се вземат от секциите, където е имало по две устройства, само че не е имало доста огромен напор от гласоподаватели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР