ЦИК ще приема заявления за регистрация до 17:00 часа. Освен

...
ЦИК ще приема заявления за регистрация до 17:00 часа. Освен
Коментари Харесай

Последен ден за регистрация на социологическите агенции в ЦИК

ЦИК ще приема заявки за регистрация до 17:00 часа. Освен заявките, организациите би трябвало да показват уверение за настоящо правно положение, издадено не по-рано 31 януари 2023 г.; лист, съдържащ имената и единния цивилен номер на анкетьорите по изборни райони; категорично пълномощие от представляващото организацията лице, когато документите се подават от упълномощено лице, като не е належащо пълномощното да бъде нотариално заверено; методика за осъществяване на изследванията „ на изхода “ (exit-poll) в изборния ден, както и малко изложение на опита на организацията за осъществяване на изследвания „ на изхода “.

 

Към момента в ЦИК са регистрирани организациите „ Галъп интернешънъл болкан “ АД;  „ Алфа Рисърч ” ООД; „ Изследователски център Тренд “ ООД и „ Маркет ЛИНКС “ ООД. Те ще правят изследване „ на изхода “ (exit-poll) в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. 

 

До 30 март организациите, регистрирани да правят изследвания в изборния ден, показват в Районните изборни комисии (РИК) лист, съдържащ имената, единния цивилен номер на анкетьорите и номерата на изборните секции на територията на съответната РИК, пред които ще се реализира анкетирането.

 

Анкетьорите не могат да правят социологически изследвания директно пред изборните секции. Те би трябвало да работят на разстояние минимум три метра от изхода на помещението, в което се гласоподава.

 

Могат да бъдат интервюирани единствено към този момент дали своят вот гласоподаватели, като анкетьорите са задължени да им оповестяват, че присъединяване в проучването е непринудено и анонимно. Анкетьорите би трябвало да имат видимост към изхода на помещението, от което излизат гласоподавателите, които ще бъдат интервюирани, без това да основава усложнения за изборния развой.

 

Резултатите от изследванията, осъществявани в изборния ден (exit-poll), се оповестяват не по-рано от 20:00 ч. на изборния ден. Изрично се не разрешава, под каквато и да е форма, общественото разгласяване на резултати от проучванията екзитпол преди приключването и оповестяването на края на изборния ден от ЦИК.

 

Също по този начин резултатите от допитвания до публичното мнение във връзка изборите за народни представители не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до оповестяване на края на изборния ден на територията на страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР