ЦИК ще организира изборите, очакваше се президента да определи датата.

...
ЦИК ще организира изборите, очакваше се президента да определи датата.
Коментари Харесай

След обявяването от Радев за изненадващата дата на изборите шефът на ЦИК заяви категорично, че...

ЦИК ще провежда изборите, очакваше се президента да дефинира датата. Тя е определящият краен период, в който би трябвало да се провежда цялата активност по провеждането на изборите. Да, ще се оправим.

Това съобщи в телевизионно изявление Александър Андреев, ръководител на ЦИК,

На първо място би трябвало да кажем, че една огромна част от рекомендациите на президента са ориентирани към законодателите. Одитирането и узаконяването на машините е предоставено на Държавната организация „ Електронно ръководство “, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Не е задача на ЦИК да открива, дали машините за вота дават отговор на заложените условия, сподели още Андреев.

Това беше конкретизирано като въпрос, в това число и по време на консултациите на президента, добави той.

"По отношение на различните начини за гласоподаване, това би трябвало да бъде уредено в изборния кодекс. Гласуването по пощата изисква дейна регистрация на гласоподавателите с един адрес, спазването на тайната на вота. Те би трябвало да са обект на едно публично разискване. Законодателят би трябвало да реши, дали те би трябвало да бъдат въведени. Това важи освен за гласоподавателите в чужбина ", изясни ръководителят на ЦИК.

Що се отнася до съставянето на изборните описи и безконечните подозрения за "мъртви души ", ръководителят на ЦИК изясни следното: "Избирателните описи се изготвят от общинската администрация на база на данни на ГРАО.

Няма по какъв начин да повлияем на правенето на изборните описи. Поискването на актуализацията е отвън компетенциите на ЦИК. Поддържането на бази данни население е компетентност на ГРАО, а данните се подават от общинските администрации, където се поддържат регистрите ".

За да желаяме актуализация, ние би трябвало да посочим в коя част те не са настоящи. Би следвало описите да са настоящи ", добави той.

Андреев отхвърли да дава рекомендации по какъв начин да бъде проведен вота. По думите му, това е въпрос на политическа воля.

"Видеонаблюдението сега не е регламентирано. При всички случай то не би трябвало да визира тайната на вота. В рамките на изборната секция може да вземат участие, както представителите на медиите, които снимат отварянето на секциите и отчитането на резултатите. Това би могло обаче да бъде разисквано в ЦИК в границите на подготовката на изборите ", сподели Андреев, разяснявайки следващото предложение на президента за камери в секциите.

По думите му, броенето на машинното гласоподаване е уредено в изборния кодекс. Не би трябвало да има разлика сред гласуването с хартиени бюлетини и машинното гласоподаване.

"При всички случай ние ще се съобразим с протокола, който ще бъде направен от здравните органи,. Той се създава сега. Определената дата разрешава на Министерство на здравеопазването, РЗИ да могат да приготвят протокол с ограниченията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се опази живота на гласоподавателите и членовете на РИК.

Предвижда се специфична разяснителна акция ", сподели ръководителят на ЦИК, говорейки за ограниченията за сигурност по време на пандемията в хода на гласуването.

"За да може да се разкрият секциите зад граница, би трябвало да има единодушието на приемащата страна. Предстои в идващите дни среща с Министерство на външните работи, с цел да се посочи целия развой. Трудно можем да слагаме условия на приемащата страна по какъв начин да бъдат позволени секциите. Ние първо би трябвало да разберем, дали те дават такава опция или не ", изясни Андреев.

По думите му, във връзка с електронно гласоподаване има текстове, те са ориентирани към това да бъде построена система. Към момента такава система построена няма. Гласуването по пощата няма да реши казуса, който може да възникне, в случай че приемащите страни откажат да отворят секции, счита ръководителят на ЦИК.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР