ЦИК предупреди в доклад парламента, че вотът у нас е

...
ЦИК предупреди в доклад парламента, че вотът у нас е
Коментари Харесай

IT експерти и политически наблюдатели, пред “Труд news”: Изборите са купени заедно с машините

ЦИК предизвести в отчет Народното събрание, че вотът у нас е подвластен от частна компания
Машините са под надзор на “Сиела Норма ”

Изборите в България са купени още със договорката с машините, тъй като страната е абдикирала от изборния развой, техниката е напълно под контрола на частна компания, а Народното събрание не промени Изборния кодекс, с цел да отстрани машините, разясниха пред “Труд news ” IT специалисти и политически наблюдаващи.

За поредна година европейските избори на 9 юни и предварителните парламентарни избори ще се вършат с техниката на компанията “Смартматик ”, а “Сиела Норма ” като неин представител е единствената компания, която се занимава със софтуера на машините.

Една година откакто ЦИК разгласи в отчет за изборите на 2 април, че “при всяка трансформация на софтуера под друга форма се постанова присъединяване на представители на “Смартматик Интернешънъл Холдинг Б. В. ”, което слага българските избори " според от една непозната компания, което основава предпоставки за съмнение в машинното гласоподаване ”, машините към момента са под абсолютния надзор на “Сиела Норма ”, признаха и депутати от 49-ото Народно заседание. “Нали разбирате, че след появяването на записа на “Продължаваме Промяната ”, няма по какъв начин да убедим обществото, че не се раздават едни флашки с резултати ”, разясниха народни представители от опозицията.

Създадената краткотрайна парламентарна комисия за инспекция на машините даже не е разгледала отчета на ЦИК, където се упорства за смяна в законодателството, откри инспекция на “Труд news ”. В документа се споделя ясно следното: “В случай, че законодателят планува машинното гласоподаване да остане метод на гласоподаване, би трябвало да бъде направен нов програмен продукт по възлагане от българската страна, който да бъде обществено наличен (open source) и който да разрешава да се създават избори от всевъзможен тип, както и случайна композиция от тях. Тъй като ЦИК намира, че произвеждането на изборите следва да се преглежда като въпрос на национална сигурност, е належащо в Изборния кодекс да се уточни държавен орган, разполагащ с експертен и административен запас, който да е зает с изработването на подобен програмен продукт и неговото модифициране ”.

Централната изборна комисия към този момент е подхванала дейности за инспекция на флашките за машините - тяхната валидност, кои дават недостатък и каква част не трябва да се употребяват, защото срокът им на валидност е изминал.

Пред президента Румен Радев ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова удостовери, че във връзка с изборите за членове на Европарламент ЦИК е в огромна степен подготвена за осъществяване на вота. На 3 април изтече срокът за подаване на оферти по тази социална поръчка по отношение на софтуера.

“Има едно постъпило предложение (на “Сиела Норма, б. р.), само че най-вероятно, в случай че изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова социална поръчка, защото се оказа, че няма законова опция тази поръчка да се промени, за което ще са ни нужни едни 25-30 дни, с цел да бъде извършена законосъобразна тази процедура ”, сподели още Нейкова. По-рано от ЦИК оповестиха, че при положение, че изборите бъдат на една и съща дата, евентуално ще може да се гласоподава с една машина и на двата типа избори, само че може картите за отключване на машините да са разнообразни.

От Изборния кодекс
Видове бюлетини 
Чл. 206. В изборната секция гласоподавателят може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване, с изключение на в случаите на член 212, алинея 5 (секции под 300 избиратели)и член 269 (В случаите, когато заради зародили непреодолими външни условия машинното гласоподаване се окаже невероятно, секционната изборна комисия уведомява неотложно районната изборна комисия и Централната изборна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини).
(2) Гласуването с бюлетина за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина.
(3) Избирател, който е избрал да гласоподава с бюлетина за машинно гласоподаване, не може да гласоподава с хартиена бюлетина.
(4) За гласуването с бюлетина за машинно гласоподаване се ползват съответните правила, които се отнасят до гласуването с хартиена бюлетина.
Доц. Иван Иванов, Катедра “Информационни технологии ” към ВУТП, пред “Труд news ”: Винаги съществува опция за пробив, и то точно от индивида


Нищо не се е трансформирало по отношение на провеждането на избор с машини от последния път. Винаги си остава опцията за някакво разминаване. Зависи от това ключът, който де факто задейства самата машина и софтуера, къде се намира, по какъв начин се съхранява, кой има достъп до него и т. н.

Винаги съм казвал, и на студените, че когато има хора, има проблеми. Това е истината. Най-слабото звено в една цялостна система е индивидът, за жалост. Дори и механически нещата да са изрядни, постоянно съществува опция за пробив и то точно от индивида. Нещата са доста комплекси.

Хеш кодът и функционалностите служат точно за това, с цел да не може да се подмени някакво известие, някакъв низ от знаци, които са ключът за активирането на софтуера. Те са по характерна математическа функционалност, която е еднопосочна, няма втори вид. Но за жалост той може да бъде заимствуван. Хипотетично приказваме, че това нещо може да се направи. След като може да бъде заимствуван, преди самото активиране, той може да бъде сменен, в случай че е належащо - някаква стойности от него да бъдат показани като все едно са автентичен подобен ключ и т. н. Много хипотетични вероятности могат да пораждат. Няма стопроцентова отбрана.

Сорс кодът на машините може да бъде тестван авансово за интервенция. Всичко има цифров отпечатък и то освен един. Може да се види смяна в датата, всичко може да бъде тествано. Ако нещо е манипулирано, това е към този момент цифрова криминалистика, която в нашата страна не е толкоз навлязла, само че на доста места тя действа и има последици.
Проф. Михаил Константинов, пред “Труд news ”: В цивилизованите страни няма гласоподаване с машини
Доверието в техниката е сринато



Първото и най-важно е, че на машините за гласоподаване им изтече гаранцията. Това не значи, че те безусловно ще дефектират, само че значи, че компанията към този момент не носи никаква отговорност за метода на тяхното действие. Всеки от нас, които работим с компютри знаем, че компютърът може да работи години откакто му изтече гаранцията, само че към този момент нямаме гаранционна поддръжка и в случай че той тотално излезе от строя, никой не дава отговор за това. Тоест, в случай че на следващия ден 10 000 машини за гласоподаване излязат от строя, това си е за наша сметка - такива са законите на търговията.

Второто, което би трябвало да се каже е, че не може в 21 век една европейска страна в своя избирателен развой да зависи от някакви механически елементи. Дали ще гласуваме с хартиени бюлетини или с машини е механически подробност. Това не е сърцевината, не е смисълът на изборите. След като сме се докарали до състояние да обсъждаме технологията на изборите, значи сме доста зле. И тук си задаваме още веднъж главния въпрос - къде в Европа има машинно гласоподаване? Никъде! Някой ще каже “В град Брюксел ”.

Да, в град Брюксел е по този начин. Може да приемем, че става дума за към 1 % от гласоподавателите в Европа. И ние сме другите - още 1 %. В цяла Европа на никое място няма машинно гласоподаване, а където имаше - го изхвърлиха след поредност подозрения и кавги. В Германия го не разрешиха! Самият факт, че всички страни изхвърлят машините за гласоподаване, би трябвало да ни приказва доста, да ни светне най-сетне. Едната от аргументите бяха сходни разногласия. Така се случи, да вземем за пример, в Ирландия - започнаха разправии за машините за гласоподаване, дали стават или не. Накрая взеха решение и ги изхвърлиха. Обидно е даже да разясняваме машинното гласоподаване, тъй като подобен вид гласоподаване в Европа няма.

Основните страни, в които има машинно гласоподаване са Индия, Бутан, Бразилия и Венесуела. В тези цветни страни гласоподават машинно. В някои от обособените американски щати се гласоподава машинно, само че по друга технология. Примерно, отпечатват се бюлетините и по този начин нататък, което ние го възприехме до известна степен от последното гласоподаване. Там има няколко компании, които са снабдители на машините за гласоподаване.

Вижте, не е главният въпрос дали компанията, която се занимава с гласуването е една или няколко. Просто машинното гласоподаване не се употребява в цивилизованите страни. Ако беше толкоз хубаво и несъмнено, най-малко една европейска страна щеше да го ползва.

Разбира се, не може съответно да кажем, че изборите с машини се фалшифицират, макар че в оня запис от съвещанието на Политическа партия си го признаха. Но аз настоявам, че точно и поради този диалог, доверието в машините е сринато и те би трябвало да се отстранен от изборния развой.
Веселин Тодоров, “Сиела Норма ”: Флашпаметите остаряха, не са доста надеждни


Флашпаметите поостаряха, те са сред 3,5 и 5-годишни и стартират да не са доста надеждни. Като цяло, всички флашпамети са такива - не са доста благонадежден инструмент за архивиране на данни. Хубаво е информацията да се държи на нещо по-сигурно. Трябват нови флашки и ЦИК започнаха стъпки за закупуването им. Ако изборите да 2 в 1, съвсем няма да се трансформира софтуерът. Разбира се, ще има дребни доработки, само че доста дребни. Държавата по-скоро няма да прави разноски за това. И времето ще е задоволително. За европейските избори през днешния ден (б. р. вчера) отключихме офертата, ЦИК ще я прегледат. Това дава по-голямо облекчение на Министерството на електронното ръководство.
Георги Свиленски, депутат от Българска социалистическа партия, пред “Труд news ”: Сглобката блокира краткотрайната комисия за инспекция на машините


Управляващата сглобка направи всичко допустимо да замете под килима Временната парламентарна комисия за изследване на всички обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласоподаване, да блокира работата є като не се привикваха съвещания и комисията към този момент е с изминал период, в случай че мога да се изразя по този начин. В тази комисия организирахме тъкмо две съвещания, нямаше ръководител и затова тя трябваше да се привиква от ръководителя на 49-ото Народно заседание. Третото съвещание в края на месец октомври пропадна, защото посоченият за председателстващ не пристигна и от този момент не сме се събирали.

До ден сегашен няма по какъв начин да кажем на българските жители, че машинният избор е благонадежден, защото стана ясно, че българската страна е пленник на една частна компания. Нямаме отговор на редица въпроси по отношение на честността на вота. Недоверието в машинното гласоподаване не спадна след измененията в Изборния кодекс за преброяването на разписките от машините - в противен случай.

Президентът Румен Радев насрочи съвещания с партиите за през днешния ден
Димитър Главчев показва служебния кабинет, изборите ще са 2 в 1


Определеният за длъжностен министър председател Димитър Главчев показва през днешния ден състава на служебното държавно управление пред президента Румен Радев.

В петък избраният от президента Румен Радев за длъжностен министър председател Димитър Главчев ще показа на президента състав на служебното държавно управление, като срещата на “Дондуков ” 2 е планувана за 9,30 часа. При представянето на плана на състав на кабинет ще участват и представители на парламентарно-представените партии. След като Главчев разгласи състава на служебното държавно управление, ще стартират консултациите на президента с парламентарните групи в 49-ото Народно заседание, както е по Конституция. След консултациите президентът би трябвало да реши по кое време ще насрочи изборите за 50-ото Народно заседание, като упованията са те да се проведат дружно с европейските избори на 9 юни.

“Димитър Главчев съобщи, че ще бъде подготвен със състав на Министерския съвет, сподели президентът Румен Радев по време на срещата си с управлението на Централната изборна комисия (ЦИК). “Имате ли подготвеност към главния вид, към който приканих господин Димитър Главчев? Това е избори “две в едно ” на 9 юни ”, обърна се към представителите на ЦИК президентът. “Най-важното е да потвърдите, че вие може да се справите, чисто организационно и софтуерно, за избори “две в едно ” на 9 юни. Мен това ме интересува ”, сподели още Радев. Мисля, че ще се оправим с избори “2 в 1 ”, отговори ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР