ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините, с които ще се

...
ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините, с които ще се
Коментари Харесай

ЦИК представи бюлетините за изборите на 2 април

ЦИК сподели по какъв начин ще наподобяват бюлетините, с които ще се гласоподава на парламентарните избори на 2 април.

Хартиените бюлетини ще са с дължина към 60 см, като имат две разновидности - за секциите в България (където може да се гласоподава преференциално за претендентите в листите) и за секциите в чужбина.



Върху тях са изписани всички 21 партии и обединения - във Варна и Ловеч има и по един самостоятелен претендент, чието име ще е сложено преди квадратчето " Не поддържам никого ".

На гърба им има черна лента, която би трябвало да прикрива избора на жителя за съответна листа, както и два квадрата за печати от секционната изборна комисия. След като те се слагат, тя се пуска в съответната урна.

Машинната квитанция е доста по-малка от хартиената. Интерфейсът на устройството дава отговор на дизайна на елементарната бюлетина. На първата му страница ще се демонстрират първите 15 партии и обединения, а на идната - останалите до 21, " Не поддържам никого " и възможни самостоятелни претенденти.

Машината разпечатва бюлетина с дължина 20 см, чието наличие ще демонстрира единствено метода, по който гласоподавателят е дал своя вот - т.е. номера на партията и номера и името на преференциалния претендент (ако е посочен такъв). На нея ще се отпечатва и QR код и хешкод от машината.

За разлика от предишните избори - този път машинната бюлетина ще би трябвало да бъде подпечатана един път от член на СИК, преди да бъде пусната в обособена транспарантна кутия за гласоподаване.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР