ЦИК няма да преразгледа решението си за отмяна на машинното

...
ЦИК няма да преразгледа решението си за отмяна на машинното
Коментари Харесай

Членове на ЦИК получават заплахи след отмяната на машинното гласуване

ЦИК няма да преразгледа решението си за анулация на машинното гласоподаване на утрешните локални избори. Предложението беше направено като изключителна точка в дневния ред на съвещанието, само че не получи нужната поддръжка. А членове на комисията оповестиха, че са получили заплашителни SMS-и, съобщи БНР.

 

Членът на Комисията Любомир Георгиев направи предлагането за преразглеждане на вчерашното решение за машините. Той се базира на решението на МЕУ за узаконяването на машините.

 

" Мотивирам се с получена информация, че на интернет страницата на министерство електронното ръководство решение по член  213 ал.2 от Изборния кодекс, на мейл от Български институт по метрология и от Българския институт за стандартизация, с което трите институции удостоверяват сходството на предоставените механически средства за машинно гласоподаване с условията на Изборния кодекс ", изясни той.  

 

Само трима от членовете от присъстващите 15 поддържаха точката да влезе в дневния ред. 12 бяха срещу. Секретаря на ЦИК Севинч Солакова изясни негативния си избор, като акцентира, че заповедта на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски да трансферира пълномощията си по узаконяването на своя заместител е оскъдна.

Заповедта на министъра на електронното ръководство за прехвърляне на пълномощия е оскъдна, тъй като са изключителни негови права по Изборния кодекс, които той не може да трансферира, според тълкувателно решение на Върховен административен съд.

 

Йорданка Ганчева също счита, че преразглеждането на решението не е в интерес на гласоподавателите ще докара до комплициране и безпорядък.

 

" Разглеждането и анулацията на решението би внесла безпорядък и комплициране в изборния развой, каквото органът по ръководство на изборите не би следвало да позволява. По мое мнение не е налице съображение ", уточни тя. 

 

От своя страна Цветозар Томов отговори, че точно вчерашното решение за анулация на машините поражда безпорядък.

 

" Това може би беше последната опция да постъпим по метод, по който да се запазят престижа и престижа на Централната изборна комисия в общество. В момента я проиграваме с приемането на този дневен ред, заради което аз не мога да се съглася с приемането му ", разяснява Томов. 

 

Разискването на дневния ред се състоя в наличието на Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет на ЦИК и на още един регистриран наблюдаващ от неправителствена организация, които желаеха да участват на съвещанието на ЦИК. До Общинските изборни комисии е изпратено писмо, в което се указва по какъв начин ще се попълнят протоколите в секциите, в които трябваше да има смесено гласоподаване. Указания са изпратени до компанията, която ще прави компютърната обработка на протоколите – " Информационно обслужване ".

 

ЦИК изпрати писмо до Министерство на вътрешните работи, с което се желае интервенция по отношение на членове на ЦИК, които  получават закани с есемеси и по вайбър. Почти всички членове са получили такива сподели Камелия Нейкова.

 

" Заплахи – със SMS-и във вайбър и известия на служебните телефони. Със закани по отношение на физическото оцеляване. Заплахи от рода на " Кой дърпа конците? ", " На кого служите? " и така нататък Всеки от сътрудниците е получил разнообразни по брой и тип известия със закани за тяхната целокупност ", разяснява Георги Баханов.

 

На министъра на вътрешните работи ще бъде изпратен лист с номерата, от които са изпращани заканите. Цветозар Томов съобщи, че той не получавал заплашителни известия и позвънявания.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР