ЦИК ни осигури 22 машини, скоро започваме обиколките, за да

...
ЦИК ни осигури 22 машини, скоро започваме обиколките, за да
Коментари Харесай

Започваме мащабна разяснителна кампания за машинното гласуване, ще посетим всяка община

ЦИК ни обезпечи 22 машини, скоро започваме обиколките, с цел да покажем на всички, че гласуването не е по никакъв начин мъчно, сподели ръководителят на РИК Бургас

е ръководител на Районната изборна комисия (РИК). Той е неоспорим специалист в изборната администрация.  През април м.г., когато още веднъж бе ръководител на РИК, управлява безупречно изборния развой и 2 МИР Бургас, макар че е най-големият в страната, обработи всички протоколи за рекордно къс период и бе измежду първите, които завършиха. 

-  Г-н Хаджиянев, какъв брой партии и обединения се записаха за присъединяване в предварителните парламентарни избори на 2 октомври?

- 28 кандидатски-листи с 362 кандидат-депутати. Любопитното е, че и на предните избори имаше 28 листи – 27 партии и 1 предприемчив комитет на самостоятелен кандидат-депутат.

- Има ли лица, които са регистрирани допълнително от една листа?

- Тази инспекция не се прави нас, а от Централната изборна комисия (ЦИК). Току-що изпратихме цялостните кандидатски листи, с цел да се откри дали има претенденти, които са регистрирани допълнително от една листа.

- Анонсирахте, че ще извършите огромна разяснителна акция за машинното гласоподаване. Ясно ли е към този момент какъв брой машини ще получите от ЦИК?

- От поискани 29 машини ще ни дават 22, което е един добър резултат. На предните избори имахме единствено 6. Ще създадем всичко допустимо да ги разпределим сред общините и проведем огромна акция. Току-що дойде и писмо от ЦИК, с което се изисква да посочим кои лица ще правят обучителните мероприятия. Специално за Бургас ще обучим трима сътрудници на РИК, които ще бъдат главните носители на демонстрационните версии. Разбира се и ние като членове на Комисията ще се включим доста интензивно. Гражданите ще ни видят на нормалните места – до Община Бургас, Старата поща, с цел да може, когато възрастните хора вземат пенсиите да видят и да се упражнят, както и в ж.к. “Меден рудник “.

- Кои са значимите дати в идващия месец, касаещи изборите?

- До 1 септември могат да се вършат промени в листите. До 6 септември би трябвало да бъдат регистрирани всички секционни изборни комисии, а до 17 септември е регистрацията за гласоподаване по сегашен адрес. Има и други периоди – за основаване на преносими секционни комисии, за коронавирус секции и т.нат., само че те касаят по-скоро нас - членовете на РИК, в сравнение с гласоподавателите.

- Успяха ли политическите сили по общини да постигнат споразумение за местата в секционните изборни комисии, знам че тук-там имаше съществени разногласия?

- В 9 от общините съумяха, а в други 4 – не. Става въпрос за Бургас, Руен, Средец и Приморско. Разминавания там не бяха съществени – за няколко управителни места. Съвсем скоро ще разпределим комисиите в тези общини като ще се съобразим с методиката и закона.

- В какъв брой секции ще се гласоподава машинно и надлежно в какъв брой по аналоговия метод – с хартия?

- Секциите, в които ще се гласоподава с машина са 593, само че в някои от тях ще има по две машини. На книжен притежател ще се гласоподава в 149 секции.

ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД МАЛКО ВЪВ ФЛАГМАН.БГ - ПЪЛЕН СПИСЪК НА ВСИЧКИ КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИ ОТ 2 МИР БУРГАС
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР