ЦИК не обсъдиха по същество риска от снимането на хешкода,

...
ЦИК не обсъдиха по същество риска от снимането на хешкода,
Коментари Харесай

Божидар Божанов: ДАНС прибързано е изпратила подвеждаща справка

ЦИК не разискаха всъщност риска от снимането на хешкода, а се позоваха на неспазен период, което е погрешно. Впоследствие не прегласуваха решението си. Причината е, че риск няма - няма по какъв начин снимайки нещо от екран, да се навреди. Заснемането е обвързване на МЕУ - по този начин се документира процесът. ДАНС преждевременно е изпратила подвеждаща информация. Подходила е непрофесионално, сложи под риск доверието в машините.

Това сподели някогашният министър на електронното ръководство в " Твоят ден " по Нова нюз.

По думите му ДАНС е наясно, че снимането не води до операция на машините.

" Партиите също снимахме кодовете, само че тогава това не беше проблем. Ползата от машините е, че лимитира злоупотреби с подправяне на бюлетините и недействителния избор. Виждаме много висок %, което сме привикнали да е общоприетоо, само че 15-20% тук-там не е редно. ДАНС е изпратила информация с изказвания преди да ги ревизира. Те са ревизирали видеозаписването, само че не са питали хората, които са там, дали са правилни. Камерата не записва глас. Единственият програмен продукт, който може да бъде конфигуриран, е този, построен в наличие на ЦИК, вписан с техен ключ ", разяснява той.

Според него зам.-министър Михаил Стойнов е показал недосетливост.

" Могъл е да делегира снимането на някой различен. Не може да се търси отговорност в зам.-министъра. На предните два вота процедурата е била същата - министърът упълномощава заместника си да реализира процеса с машините ", уточни Божанов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР