ЦИК категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие

...
ЦИК категорично не участва в никакъв заговор или активно мероприятие
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: ЦИК не участва в заговор срещу машините

ЦИК изрично не взе участие в никакъв скрит план или интензивно мероприятие срещу машините, както се тиражира. това съобщи в " Панорама " ръководителят на комисията Камелия Нейкова. Тя удостовери, че на балотажа в неделя ще има машини.

Председателят на ЦИК съобщи, че комисията изрично не е нарушила Изборния кодекс с премахването на машините на 29 октомври, само че призна, че за втория тур е взето преждевременно решение.

" ЦИК, както стана ясно от решението на Върховен административен съд вярно и законосъобразно не е разрешила машинното гласоподаване на 29-и, така кто към оня миг нямаше решение за засвидетелствуване на сходството. Освен неналичието на решение подписана от министъра на електронното ръководство, взехме поради и справката от ДАНС ".

На последните избори за парламент на 2 април, решението за засвидетелствуване на машините е било подписано от министър Георги Тодоров, уточни Нейкова. Тя обаче си спомня и за един случай на предни избори, в който на зам.-министър са делегирани правата на министъра.

" Нещата обаче би трябвало да се гледат сложно. На председателския съвет в Народно събрание народни представители от съвсем всички партии и шестима членове на СИК. Министърът на е-управлението съобщи, че процедурата по засвидетелствуване на сходството няма да бъде приключена и той няма да подпише това решение, защото при започване на деня е изискал пояснение от своя заместител и съгласно него процедурата е била опорочена ".

При тези условия ЦИК не е могла да остави настрани справката от ДАНС, тъй като в нея написа, че е имало предписание от страна на зам.-министъра да повтори довереното изглаждане на изходния код, изясни Нейкова.

" Това е процедура на ЦИК, а МЕУ обезпечава само предпазената, среда в която да се извърши такава процедура. В отчета, въз основа на който се издава решението за съотвествие, не се показва и дума за осъществяване на такава спомагателна инспекция, а в справката на ДАНС се сочи, че присъстващите лица са обърнали на зам.-министъра, че това е непозволено и все пак той е снимал с персоналния си телефон всички стъпки и е записал това на флаш памет. Къде е тази флаш памет.

Председателят на ЦИК удостовери, че софтуерът, който се употребява и удостоверява след процедурата за доверено създаване се подписва с ключ, който е основан с ключова дума, генерирана от трима разнообразни членове на ЦИК.

" След една обикновено извършена процедура по засвидетелствуване би трябвало да се даде на изпълнителя Сиела Норма, с цел да бъде конфигуриран на машините за гласоподаване. Машините в склада се отключват преди този момент, с цел да може да се конфигурира новият програмен продукт. Не знам какво би могло да се случи, в случай че тази флаш памет беше попаднала в нечии ръце ".

Припомни случая отпреди година, когато още веднъж преди избори се породи напрежение с 200 машини-фантоми

" Те се появиха неизвестно от кое място и имаше много несъответствия в подадената към ЦИК информация. Уж бяха предопределени за Грузия и Албания, след това се оказа, че са с тестова цел. Така или другояче към този миг ЦИК не знае тези 200 машини къде са, чия благосъстоятелност са и може ли да се допусне на територията на страната да се разхождат машини, които не са благосъстоятелност на страната и флаш памети, в които не знаем какво се съдържа. Така или другояче процедурата е опорочена съгласно министъра на е-управлението ".

По думите й Михаил Стойнов е направил дейности, които пораждат подозрения и засягат и дребното доверие в машинното гласоподаване.

" Така или другояче в неделя ще се гласоподава с машини, тъй като процедурата е извършена отначало и отчетът е подписан от министъра. Още нещо - доста е обезпокоително, когато някой е споделил, че е повторил всички стъпки по една процедура, обвързвана със сигурността на машините, за да си поиграе и да си гледа ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР