ЦИК изглежда саботира машинното гласуване, смята проф. Иван Тодоров -

...
ЦИК изглежда саботира машинното гласуване, смята проф. Иван Тодоров -
Коментари Харесай

От ''Сиела'' обвиниха ЦИК, че умишлено чупи машините

ЦИК наподобява саботира машинното гласоподаване, счита проф. Иван Тодоров - акционер в " Сиела " - компанията, която дава отговор за доставката и поддръжката на машините, с които гласуваме.
Според него това става, като преднамерено се поръчва несъответствуваща хартия, поради която машините се повреждат и блокират.
" Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От управлението на ЦИК са поръчали на Българска народна банка не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предходните избори през април, казахме, че не може и не би трябвало, че поврежда машините и на тези избори още веднъж, макар че имаха премного време, те поръчаха отново 25,5 мм ", сподели Тодоров в изявление за Българска национална телевизия през днешния ден.
На вота през април тази година, след измененията в Изборния кодекс на така наречен " хартиена коалиция " сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, ЦИК поръча несъвместима с машините хартия, което бе една от аргументите за повреждането на редица машини. Тодоров даде образец, че на изборите тази пролет са дефектирали 67 машини, а през октомври 2022 година - единствено 2.
Иван Тодоров съобщи, че проблем е и дебелината на тази хартия и предвижда, че от ден на ден машини ще се повредят.
" Това е все едно на бензинова кола да сложиш дизел, а на дизелова - бензин. Ами ще се повреди, доста ясно. Същото става и с машините. Те от ден на ден ще се повреждат. На мен това нещо ми приказва, че има една общоприета политика против машинното гласоподаване от страна на управлението на ЦИК. "
Той съобщи, че с машините няма никакъв проблем, само че в последно време се създавали от ден на ден проблеми пред машинното гласоподаване.
Относно проблема с решението на ЦИК за очистване на машинното гласоподаване на първия тур той упрекна членовете на изборната комисия за преждевременното ѝ решение. По думите му аргументът на ЦИК, че удостоверяването не е приключило, е неплатежоспособен, защото срокът на МЕУ изтичал в събота в 17 ч., а не в 20 ч. в петък, когато бе взето решението.
" Да приемем, че зам.-министърът е някакъв супер талант - той преди изборите да не е някакъв светлинен лъч - да мине за половин час през всичките 10 000 машини! Да не би той да има кодовете на тримата индивида от ЦИК, които само обезпечават достъп до тези машини? Ами не може! Това всеки, който има не дълбока - обикновена визия от нещата, ще знае, че е безусловно невероятно. Което приказва, че нещата са авансово направени, с цел да се провали машинното гласоподаване. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР