Цигуларят с най-бързите пръсти, един от кумирите на младото поколение

...
Цигуларят с най-бързите пръсти, един от кумирите на младото поколение
Коментари Харесай

Цигуларят с най-бързите пръсти за пръв път ще свири в България и то във Варна

Цигуларят с най-бързите пръсти, един от кумирите на младото потомство струнни музиканти, за пръв път ще свири в България. Легендарният Роби Лакатош идва у нас по покана на Европейския музикален фестивал Варна. Всички отдадени, които до момента трябваше да пътуват отвън страната, с цел да се допрян до феномена Лакатош, са в еуфория от идния музикален празник.

Концертът на 22 април ще събере почитатели на класиката, джаза и чардаша в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Поради техния мощен интерес уредниците отварят от през днешния ден спомагателни места на балкона на цени от 30 до 80 лева Последни единични места на партера има от 50 и 60 лева

Титулован от рецензия и фенове като Краля на циганската цигулка, Лакатош е измежду малцината музиканти с тотално чувстване на музиката – той освен свири брилянтно, той живее в музиката. Хвърля се с идентична импулсивност и в класиката, и в джаза, и в унгарския фолклор. И от конфликта на жанрове и култури основава един незабравим микс, най-често започващ като импровизация върху тематики от класиците. Наричат ги постоянно Цигулар на дявола, само че той избира да споделя, че музиката в действителност му е от Бога. Историческата цигулка, на която свири, е извънредно рядка – работа на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа Анселмо Белосио. Изработена е през 18. век и впечатлява освен с изтънчения си тон, само че и с благородния искра на кехлибарения си венециански лак.

Специално за варненската аудитория, броени дни преди своя първи концерт в България Роби Лакатош показа пред Радио Варна: " Нямам самообладание за първата си среща с българската аудитория, познавам вашата национална музика – доста е сложна с неравноделните си тактове, по-трудна даже от унгарската. Знаете ли, ние с моя отбор в никакъв случай не изнасяме един концерт два пъти – да, имаме стратегия, само че какво ще се случи на концерта зависи единствено от нашето живо другарство с публиката. Задължително ще участва някоя от моите свръхтехнични композиции-емблеми – маджарски танц сигурно. Някога моят прародител отпреди 7 генерации е основал нов жанр в интерпретацията на циганската музика и е бил известен като Паганини на своето време. Сега аз импортирам нов жанр в нашето време и това е един микс от класика, джаз и цигански претекстове, който назовавам джипси фюжън. За Варна ще си подготвя един от обичаните си смокинги – като за първи концерт в България. Очаквам да открия при вас нови другари на нашата музика. До скоро! “

Първата си цигулка роденият през 1968 Роби Лакатош получава едвам на 2 години, началните уроци взема от татко си, а на сцената излиза на 9 като първа цигулка на отбор. Потомък е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто основоположник Янош Бихари, е вдъхновявал с осъществяванията си Беховен и Лист и също е именуван Крал на циганската цигулка. Класическата му подготовка е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща, където приключва с първа премия за класическа цигулка през 1984 година Между 1986 и 1996 година Лакатош и неговият отбор печелят сърцата на публиката в " Les Atéliers de la grande Ille " в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на огромния джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, а осъществяванията му печелят аплаузите на друга легенда - Йехуди Менухин, за който клубът става обичано място в Брюксел.

Елитните фестивали бързо правят оценка завладяващото наличие на Лакатош – той притегля публиката като магнит и трансформира всеки концерт на своя отбор в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути извиква Лакатош за фестивала в Равена. А Зубин Мета още при първата си среща с импровизаторския му гений го кани за присъединяване в постановката на " Прилепът " в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани идват непрекъснато от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.

Лакатош извършва лични аранжименти с велики европейски оркестри като Националния оркестър на Франция, Камерния оркестър на Германската филхармония, Оркестъра на Дрезденската филармония, Цюрихския камерен оркестър, Оркестъра на Романска Швейцария.

Той е първият и единствен цигански цигулар в света с извънреден договор с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава влиятелната премия Echo-Klassik.

Във Варна Роби Лакатош ще дойде със своя отбор. С него ще бъде Ласло Бони - втора цигулка – негов връстник, роден през 1968, учил при татко му. Йено Листеш – цимбал, роден през 1986, е считан за най-хубавия реализатор на цимбал в света. Започнал е да свири на 4 години, изучавал класическа и циганска музика. Учил в Академията Ференц Лист в Будапеща. Ласло Балог – китара, е роден през 1987, първо свири на цимбал, само че на 12 години открива китарата. Учи в Академията в Будапеща, а по-късно и в Брюксел. Роберт Феер – контрабас, е роден през 1987, стартира с пиано, по-късно се насочва към контрабаса, приключва Джаз академията и Академия Ференц Лист, а след това и Кралската консерватория в Брюксел. Франтишек Яноска – пиано, е роден през 1986 в Братислава, учи в Държавната консерватория там, а през 2002 става лауреат на влиятелния конкурс Ференц Лист.

Билети за концерта от Касата на Фестивалния комплекс и онлайн.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР