Цифровият близнак спестява разходи на операторите, осигурявайки бърза и адекватна

...
Коментари Харесай

„Цифровият близнак” NVIDIA Omniverse пести време и разходи в центъра за данни


Цифровият близнак икономисва разноски на операторите, осигурявайки бърза и съответна поддръжка 
(илюстрация: NVIDIA)

Технологията на цифровия близнак улеснява работата на операторите на огромни и комплицирани, сериозни инфраструктури – и им икономисва големи разноски. Прилагането на този метод в центровете за данни пести време и разноски на операторите, а пейзажът стана мощно конкурентен с появяването на новите принадлежности за виртуални реплики на NVIDIA.

Центровете за данни са толкоз основни за актуалната стопанска система и живота на хората, колкото електроцентралите и електропреносните системи. Електронната поща, приложенията за работа, банковите разплащания – всички те не могат да съществуват без огромните сървърни ферми, населявани от профилиран програмен продукт и комплицирани мрежови връзки.

Около 7 милиона центъра за данни действат по света сега. Те поемат големия размер от данни, генериран от човечеството всеки ден. През тях минава колосалният дигитален трафик, с помощта на който електронно си разменяме контракти и документи, фотоси, видео, тримерни модели и други

Ефективна поддръжка

В модерния център за данни датчиците, системата за ръководство и телеметрията могат да бъдат свързани към дигитален близнак в платформата NVIDIA Omniverse, което обезпечава наблюдаване на дейностите в действително време. Това единствено по себе си носи голяма изгода, защото ограниченията за поддръжка и премахване на повреди лишават броени минути. Omniverse разрешава на операторите на центрове за данни да виждат цялата инфраструктура и да боравят с цялостните набори от данни в действително време.

Подобна експедитивност е от значително значение в днешно време, когато работната наличност (ъптайм) за всяка услуга би трябвало да бъде допустимо най-близка до 100%. Обратно, всяка минута нефункциониране на дадена машина – т.е. на дадена услуга – значи загуби. Ако това се случва във външен център за данни, резултатът се мери в тежки неустойки. Понякога те могат да доближават стотици хиляди парични единици за всяка минута нефункциониране на услугата.

Цифровият близнак икономисва разноски, осигурявайки бърза и съответна поддръжка. Наред с това потреблението на цифровата имитация води и до минимизиране на евентуалните неточности. Като разследване от всичко това понижава и натоварването на квалифицираните ИТ експерти на място.

От друга страна, операторите на центрове за данни могат да употребяват изкуствения разсъдък в Omniverse, с цел да извличат рекомендации за градивни промени, тъй че да усъвършенстват работата на избрани машини или пък да подобрят параметрите им по отношение на основни цели – да вземем за пример, възстановяване на енергийната успеваемост и понижаване на въглеродния отпечатък.

Симулация и разбор на сюжети

Технологиите, които стоят в основата на центровете за данни, се трансформират доста бързо. Само за няколко години станахме очевидци на замяната на твърдите дискове с твърдотелни модули без въртящи се детайли, възстановяване на енергийната успеваемост, въвеждане на напълно нови способи за изстудяване. Всички тези новости оказват помощ на ИТ организациите да работят по-ефективно и да понижават разноските.

Симулацията посредством дигитален близнак може да помогне на проектантите, строителите и операторите на центрове за данни да построяват високоефективни уреди. Дигиталната имитация съставлява тъкмо виртуално копие на всички съставни елементи в центъра за данни в комбиниране с изкуствен интелект в помощ на оперативната работа.

Симулациите с дигитален близнак разрешават проби за „ доказване на идея ”
(илюстрация: NVIDIA)

Симулационната платформа NVIDIA Omniverse оказва помощ за възстановяване на работата на високопроизводителните изчислителни системи посредством разбор на евентуални сюжети. Инженерите могат да тестват разнообразни вариации за бъдещото развиване на оборудването, преди да пристъпят към действително, физическо надграждане или усъвършенстване. Например, експертите могат да плануват динамичността на въздушния поток и преноса на топлота, както и въздействието, което ще окаже прибавянето на нови шкафове и нови сървъри.

Инженерите могат да опитват с безчет сюжети от вида „ какво ще стане, в случай че ”, даже стигайки до крайности. Така да вземем за пример, те могат да тестват следствията от постигане на пиковото електроенергийно натоварване на оборудването.

В този развой оказва помощ изкуственият разсъдък, вграден в системата посредством NVIDIA Modulus. Всички промени в конфигурацията могат да се тестват, преди да се пристъпи към действително закупуване и внедряване на програмен продукт и хардуер във физическия център за данни.

Важна роля тук играят модулът NVIDIA Air, който може да симулира и превалидира точната мрежова топология – дружно с протоколите, мониторинга и автоматиката. NVIDIA Air се преглежда като инструмент за разбор на „ централната нервна система ” на центъра за данни.

Доказателства за концепции

Като част от симулационните тествания NVIDIA Air може да се употребява осъществяване на проби от вида „ доказване на идея ”. Това приложение на системата е познато и измежду българските организации. Тестовете се организират без потребност от доставката на физически устройства. По този метод се усъвършенства срокът за в началото тестване на новите устройства, без да се постанова те физически да се доставят до България, т.е. още на стадий обсъждане на евентуална следваща покупка.

Наред с това посредством NVIDIA Air може да се репликира всяка корпоративна мрежова инфраструктура в минимален подробност. Така мрежовите инженери могат да тестват новите ъпдейти на фърмуера и софтуерните корекции първо във виртуална среда, с цел да узнаят дали биха се появили проблеми, и едвам по-късно да ги приложат в продуктивната среда. По този метод се минимизира опцията нещо да се „ счупи ”, както доста постоянно се случва в други обстановки.

Решение за HPC системи

Възможностите на цифровите близнаци в областта на центровете за данни получават особена значителност при така наречен високопроизводителни калкулации (HPC) – те са поверени на мощни мега-сървъри, способни да се оправят с колосални изчислителни задания. Това най-често са уреди, обслужващи научно-изследователски центрове или клъстери от институти. Ролята на мощните машини е сериозна за огромни изчислителни задания, като да вземем за пример климатични симулации, планиране на ново потомство енергийни реактори, разработка на нови лекарствени формули и други

Правилното действие на всеки съставен елемент от сходни системи, до най-дребната гайка, е от голяма важност за времето на осъществяване на изчисленията, както и за коректността на крайния резултат. Именно по тази причина NVIDIA Omniverse е инструмент, чиято стойност доста надвишава първичната инвестиция.

За да се възползвате от преимуществата на системата NVIDIA Omniverse, можете да се обърнете за повече информация към формалния дистрибутор.
2
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР