Цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево,

...
Цифров модел, създаден в резултат на фотограметрично заснемане на Царево,
Коментари Харесай

3D модели на Царево ще подпомагат дейността на експертната комисия след наводненията

Цифров модел, основан в следствие на фотограметрично снимане на Царево , ще подкрепи оценката на общото положение на територията след наводнението в района като нанесени вреди, количествени параметри на провалите и засегнатите територии. оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Безпилотна летателна система, включваща два апарата, е направила снимането на вредите в община Царево. В допълнение към фотограметричното снимане е осъществено и цялостно лазерно снимане с технологията LiDAR на двете дерета , чийто отток докара до бедствието, сполетяло региона.

Технологията LiDAR (Light Detection and Ranging) се ползва за наземно 3D лазерно сканиране . Подобно снимане обезпечава опция да се открият причинно-следствените връзки сред географската среда и водните количества минали през територията.

И двата модела са налични за свободно прилагане на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите:

LIDAR

Царево - 

Нестинарка -

Фотограметрия

Царево -

Заснемането на Царево е направено от Националния академични център за геопространствени проучвания и технологии към СУ „ Свети Климент Охридски “.

Академичният център подкрепя работата на краткотрайната междуведомствена експертна комисия, основана от Министерски съвет, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, която прави инспекция на инфраструктурата след наводненията в община Царево.  

Сътрудничеството сред университетската организация и Министерство на околната среда и водите е образец за положително взаимоотношение сред страната и научната общественост.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР