Церемонията по встъпването в длъжност на стария-нов президент на Сърбия

...
Церемонията по встъпването в длъжност на стария-нов президент на Сърбия
Коментари Харесай

Вучич се заклева като президент на 31 май

Церемонията по встъпването в служба на стария-нов президент на Сърбия Александър Вучич, който завоюва изборите на първия кръг на 3 април, ще се състои на 31 май. Това значи, че той ще постави клетва в сръбския парламент и по този начин ще стартира втория си мандат, оповестява вестник " Данас ", представен от Българска телеграфна агенция.

На 24 юни 2017 година Александър Вучич публично встъпи в служба на първия си мандат като президент на Сърбия. На церемонията в двореца " Сърбия " в столицата Белград участваха общо към 5000 посетители. По публични данни Сърбия не е приемала толкоз доста задгранични посетители от погребението на Тито през 1980 година

Мнозинството депутати от опозиционните партии оповестиха, че няма да участват на полагането на клетва от Вучич. Според тях това е " персонален пърформанс " на Вучич и " след мъчителния избирателен развой би било извънредно несвоевременно да участват на заклеването пред конституцията на човек, който толкоз пъти я е погазвал ", написа " Данас ", като цитира бъдещия народен представител Янко Веселинович.

Веселинович припомня, че съвсем месец и половина след парламентарните избори окончателните резултати не са оповестени и депутатите не са получили мандатите си.

" Това е оскърбление освен за нас, а и за жителите, които гласоподаваха за нас. Неуместно би било след подобен избирателен развой, в случай че можем да го назовем по този начин, да присъстваме на полагането на клетва пред конституцията на човек, който толкоз пъти я е погазвал ", сподели Веселинович.

" Смятам, че депутатите от обединението " Длъжни сме " не би трябвало да присъстваме на пърформансите на Вучич, тъй като те в действителност са персонални, а не институционални. Не участвахме в изборите, с цел да бъдем аудитория на Вучич, а да представляваме жителите, чийто глас в тези институции не се чува ", сподели за " Данас " Биляна Джорджевич, предстоящ народен представител от обединението " Длъжни сме ".

" Вучич не е заслужил да участвам на неговото встъпване в служба, тъй като за 10 години неограничена власт не хармонизира външната политика на Сърбия с тази на Европейски Съюз, още не е въвел наказания против Русия, а вътрешната му политика е надълбоко националистическа и популистка ", сподели и Александър Оленик, народен представител от листата Войводжани.

В придвижването Двери не прецизираха ще участват ли на полагането на клетвата, само че обявиха, че на тържеството по-късно няма да отидат. " Тържеството ще бъде, когато Вучич падне от власт. Дотогава не ходя на тържества, проведени от сегашната власт ", сподели за " Данас " Бошко Обрадович, водач на придвижването Двери.

Депутатите от Народната партия ще участват на полагането на клетвата, само че няма да отидат на тържеството, разгласи заместител ръководителят на партията Мирослав Алексич.

Бившият президент Борис Тадич акцентира, че няма да участва на встъпването в служба на Вучич, както не е участвал и първия път.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР