Центровете за данни са уязвими на атаки с електромагнитни оръжия,

...
Коментари Харесай

Призоваха за защита на центровете за данни от EMP оръжия


Центровете за данни са уязвими на офанзиви с електромагнитни оръжия, предизвестиха специалисти
(снимка: CC0 Public Domain)

Слънчевите изригвания могат да причинят геомагнитни стихии, способни да повредят електрическите мрежи и електрониката. Но отбрана е нужна освен от естествени феномени – актуалните технологии разрешават генериране на рисков за дейта центъра електромагнитен подтик (EMP) благодарение на устройство с размерите на куфар, което отваря необятно поле за изнудване и закононарушения.

Известно е, че импулсите от клас G3, провокирани от слънчево изригване, се появяват релативно постоянно и могат да причинят вреди както на електрическите мрежи, по този начин и на електрониката. Според специалисти от Uptime Institute, линиите с високо напрежение и други сходни обекти са изключително уязвими към усъвършенства импулси. Но в случай че стихия от равнище G3 заплашва да наруши инфраструктурата, тогава G5 е кадърен безусловно да унищожи трансформатори с високо напрежение, да не приказваме за деликатната електроника.

За благополучие, слънчевите стихии G5 се случват почти един път на всеки 25 години и естествената отбрана на Земята може да ни защищити от доста от резултатите на геомагнитните стихии, макар че не постоянно оказва помощ. Последният огромен случай се случи през март 1989 година, когато слънчева стихия извади от строя електрическата мрежа на Hydro-Québec за 9 часа.

Операторите на центрове за данни обаче няма да имат потребност от толкоз мощни импулси, с цел да изпитат проблеми. Дори по-малко интензивните геомагнитни стихии имат негативно влияние върху електрическите мрежи и могат да разрушат оборудването за ръководство на зареждането.

Въпреки че UPS устройствата са проектирани да се оправят с сходни проблеми, от време на време импулсът е в положение да преодолее отбраната. И защото сега не е допустимо да се създадат точни прогнози за появяването на такива импулси, Uptime Institute предлага да се изключи главното зареждане по време на геомагнитни стихии, като се премине към аварийни източници на зареждане.
още по темата
Но енергийният запас може да не е задоволителен, с цел да изолира краткотрайно центъра за данни от електрическата мрежа по време на геомагнитната стихия, тъй че в допълнение се предлага да се разпределят товарите сред разнообразни райони.

На процедура никой от операторите на центрове за данни, интервюирани от Uptime, не ползва специфични ограничения за отбрана от EMP. Всички естествени феномени обаче бледнеят пред вероятните, основани от индивида импулси, генерирани наоколо до центъра за данни. Те могат да повредят освен електрическата мрежа, само че и самата електроника.

Американски проби демонстрират, че атмосферна детонация на нуклеарна бойна глава основава задоволително мощен подтик, с цел да повреди електропреносните мрежи и електрониката. Разбира се, вероятността за такова събитие е извънредно дребна. Но освен играчите на държавно равнище имат електромагнитни оръжия – технологията е елементарна и налична за терористи или изнудвачи.

Въпреки че към момента няма доказателства за сходни офанзиви против центрове за данни, Uptime Institute предлага основаване на зона на изключване към постройките. Тя няма да защищити от офанзива със профилирани оръжия, само че ще разреши на операторите да избегнат офанзива от дилетанти, които употребяват съоръжение с ниска мощ.

За сериозни уреди се предлага потребление на разновидности като кафези на Фарадей (включително за предпазване на аварийни части), предпазени сървърни стелажи и EMP датчици, които предизвикват физическа отбрана на сериозни зони. Но всичко това са много скъпи решения, по тази причина се предлага най-малко да се усилят запасите от гориво за аварийните генератори и да се затегне контролът на достъпа както до самите здания, по този начин и до пространствата в тях.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР