Централното командване на Съединените щати съобщи, че трима моряци са

...
Централното командване на Съединените щати съобщи, че трима моряци са
Коментари Харесай

Трима моряци са загинали след ново нападение на хутите над търговски кораб

Централното командване на Съединените щати заяви, че трима моряци са починали, а най-малко още четирима са били ранени при нахлуване на хутите против търговски транспортен съд край Йемен. Те допълниха, че това е петата противокорабна балистична ракета, изстреляна от бунтовниците през последните два дни.

Ударът демонстрира забележителна ескалация на офанзивите на хутите против корабоплаването в Червено море, които започнаха през октомври в отговор на войната сред Израел и Хамас в Газа. В отговор на последното нахлуване Вашингтон нанесе удари по два безпилотни самолета в Йемен. От своя страна Държавният департамент на Съединените щати осъди ракетната офанзива. 

 
Хутите не престават да правят тези безразсъдни набези, без да се преценяват с благополучието на почтени цивилни жители, които минават през Червено море. И в този момент, за жалост и по драматичен метод, те убиха почтени жители. Затова Съединените щати ще продължат да държат хутите виновни за техните набези, които нарушиха интернационалната търговия и свободата на корабоплаването в интернационалните води.
Матю Милър, представител на Държавния департамент

Ситуацията в Газа пък се задълбочава. Експерти на Организация на обединените нации упрекнаха Израел, че " съзнателно подлага на апетит " палестинците в линията. Те прибавиха, че съвсем 40% от задачите за оказване на помощ са били отказани или възпрепятствани от Израел през предишния месец. Междувременно стана ясно, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще пътува до Кипър по-късно тази седмица, с цел да разиска проектите за основаване на морски кулоар за помощ към Газа. По-рано пък Южна Африка подаде незабавно искане до Международния съд, с цел да изиска спомагателни ограничения против Израел. В Кайро пък външните министри на Лигата на арабските страни не престават диалозите за реализиране на помирение сред Израел и Хамас. 

 
Моята страна счита, че е належащо да се надигнем пред Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да подадем молба за наказателна процедура за премахване на Израел.
Ахмед Атаф, министър на външните работи на Алжир

Междувременно Тел Авив заяви, че ще придвижи до стадиите на дефинитивно утвърждение над 3400 нови жилищни единици в три селища на Западния бряг, в това число в Маале Адумим. Министерството на външните работи на Палестинската автономност изрично осъди напредъка на Израел в построяването на селища, като го назова " продължение на цикъла на принуждение ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР