Централният стратегически въпрос за Запада, САЩ и НАТО не е

...
Централният стратегически въпрос за Запада, САЩ и НАТО не е
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Ако няма ядрена ескалация, Русия със сигурност ще загуби войната в Украйна

" Централният стратегически въпрос за Запада, Съединени американски щати и НАТО не е Украйна. След безнаказаната и противозаконна по интернационалното право анексация на Крим, централният въпрос е геостратегическото позициониране на Русия след този спор. Русия е мощно изостанала в икономическо и софтуерно отношение и по тази причина проблем на западните демокрации е дали тя да бъде оставена в лапите на Пекин, което Путин се пробва да направи, или той да откри достолепие, чест и кураж, с цел да приключи по някакъв метод тази интервенция и Русия да резервира лицето си на една международна мощ ".
 
Това сподели пред БНР проф. Румен Кънчев, специалист по интернационалните връзки, някогашен заместник-министър на защитата. По думите му Русия не може да бъде стопански постоянна в идващите 30 години.
 
" Може да възвърне ненапълно армията си, макар че в тази акция в Украйна ние видяхме една доста слаба войска, която стартира да отстъпва на украинската войска ".
 
Проф. Румен Кънчев напомни, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Украйна е имала 4000 нуклеарни бойни глави (до Меморандума от Будапеща) и с този капацитет е била третата нуклеарна мощ в света - след Съединени американски щати и Русия.

" Въпросът дали би трябвало да се премине границата на потребление на нуклеарното оръжие. Дори и най-малкият знак за това ще значи нуклеарна ескалация на спора и прекосяване в напълно други параметри. От местен - сред Русия и Украйна - ще се трансформира в европейски - с присъединяване на НАТО. Дано Русия да има положително разузнаване и да не допусне политическото управление за следващ път да сгреши. Защото, с помощта на неправилни оценки, се стигна до тази тежка стратегическа неточност, която направи Путин, вкарвайки Русия в блатото на една война, която, в случай че няма нуклеарна ескалация, Русия сигурно ще загуби ", разяснява специалистът по интернационалните връзки.

Прогнозата на някогашния заместник-министър на защитата за развиването на войната в Украйна е:
" До месец и половина, т.е. малко преди началото на зимата, армията на Украйна ще нанесе още едно проваляне и ще направи втора атака. Зимата е комфортен интервал и за двете страни - Русия би трябвало да приготви още веднъж акцията си, в случай че реши да остане в тази игра, а Украйна ще има време да получи нови ново високоточно оръжие от НАТО и Съединени американски щати, с цел да приготви още веднъж армията си, с цел да организира след зимната пауза по-мащабни и настъпателни дейности, тъй че да стартира да отвоюва териториите, завладени от съветската инвазия ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР