Централният наказателен съд в Багдад постанови днес за 15 турци

...
Централният наказателен съд в Багдад постанови днес за 15 турци
Коментари Харесай

Ирак осъди 15 турци на смърт за участие в "Ислямска държава"

Централният углавен съд в Багдад постанови през днешния ден за 15 турци смъртно наказване за присъединяване в джихадистката формация "Ислямска страна ". Това съобщи за Франс прес чиновник от иракската правосъдна система.

Осъдените се признаха за отговорни по отправените им обвинявания, посочи той. Още един турчин е получил доживотна присъда.
В последно време в Ирак се състояха ред процеси против чужденци, упрекнати, че поддържат връзки с ИД.

Една германка и една туркиня, да вземем за пример, бяха наказани на гибел по време на процеси, разкритикувани като "несправедливи " от правозащитната организация "Хюман райтс уоч ". Присъдата на една французойка пък се оказа по-малка от времето, излежано в предварителния арест, и тази жена следва да бъде експулсирана от страната.

Иракският закон против тероризма дава опция да бъдат упрекнати хора, които не са били забъркани в насилствени дейности, само че се подозира, че са подпомагали ИД. Той планува смъртно наказване за участие в джихадистката формация даже за хора, неучаствали в бойни дейности.

Според откриватели броят на хората, хвърлени в иракски затвори като хипотетични членове на ИД, доближава 20 000 души.

Иракските управляващи в никакъв случай не са разгласявали публично броя на джихадистите, задържани по време на контранастъплението на проправителствените сили, които през 2017 година прогониха ИД от всички градове на страната.

Властите на самостоятелен Иракски Кюрдистан декларират, че държат под стража близо 4000 джихадисти от ИД, в това число чужденци.
Други са съумели да се измъкнат дружно с разселените лица или са се завърнали към "цивилния живот, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР