Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП

...
Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП
Коментари Харесай

Емил Войнов: Обвиненията от тримата кандидати за председател на БСП са несъстоятелни

”Централната комисия за осъществяване на избора за ръководител на Българска социалистическа партия организира съвещание, на което приехме решение по отношение на предпазване на бюлетините и изборите бумаги от Централната комисия,Общинските и Районните комисии и Секционните изборни комисии. Приехме и график за предаване на книжата и материалите от Централната комисия на ОКПИ и РКПИ.
На съвещанието приехме мнение по писмо от претендентите за ръководител Валери Жаблянов, Георги Тодоров и Красимир Янков, адресирано до нас, в което има обвинявания към работата на ЦКПИ ". Това сподели Емил Войнов, ръководител на Централната комисия за осъществяване на избора за ръководител на Българска социалистическа партия, на конференция в централата на партията.

" Твърди се, че дейностите на Централната комисия за осъществяване на избора недвусмислено са в поддръжката на един претендент, а точно на досегашния ръководител на партията. И още, в хода на издигане на кандидатурите, комисията е изпратила инструкции до партийните конференции за издигане на единствено 1 кандидатура ", цитира писмото той. Войнов съобщи изрично, че такова напътствие не е изпращано: „ Имаме обществено решение номер 3, с което само пожелаваме решението да бъде взимано с болшинство, както е записано в Устава на Българска социалистическа партия. От това, че не сме ограничавали броя на кандидатурите, приказва фактът, че имаше 55 претенденти за ръководител на Българска социалистическа партия, препоръчани от общински и районни структури на партията.”

Относно изказванията, че Комисията по избора е позволила основаването на инициативни комитети, социалистът обясни, че комисията не дава решение или единодушие за формиране на каквито и да е начинания, както и че няма получен нито един сигнал против тях.

По отношение на обвиняването, че не е бил признат финансов бюджет на акцията, и че „ финансирането на дейностите се реализира по непрогледен за претендентите метод, Войнов сподели: " Още през месец февруари беше призната план-сметка, препоръчана от Централната комисия и одобрена от Изпълнителното бюро на Народно събрание, по този начин както е записано в разпоредбите. Работи се по нея, като към този момент са изразходвани средства за печатане на плакати, пропагандни материали, разработване на изборни кутии, бюлетини и другите изборни бумаги. Предстои ни да утвърдим бюджетите за всяка общинска и районна организация на партията. "
Председателят на ЦКПИ удостовери, че са провеждани телефонни позвънявания до членовете на Българска социалистическа партия в границите на осведомителна акция, само че единствено да ги осведоми за избора на 12 септември, като изрично не са задавани въпроси на социалисти и не е оказван напън върху тях.

За обвиняването, че 10 дни преди избори няма оповестени изборни описи, Емил Войнов съобщи: " Избирателните описи се сформират от Общинските препоръки на Българска социалистическа партия и се съхраняват в Общинските и Районните комисии по осъществяване на избора. В Централната комисия идват единствено по електронен път тези описи, само че всеки претендент може да отиде на място и да се запознае с тях. " Социалистът напомни, че изборните описи са формирани с членски състав към 31 декември 2019 година, както е записано в разпоредбите, признати от Националния съвет на Българска социалистическа партия. Той отхвърли изказванията, че ЦКПИ е оказвала напън върху партийните организации за редуциране на описите със социалисти, имащи прави на глас, и уточни, че изборните описи се сформират от Общинските комисии, респективно от Районните комисии и ЦКПИ няма някакви пълномощия по тях.
" Централната комисия смята, че всички обвинявания от тримата претенденти за ръководител, отнасящи се до ЦКПИ, са несъстоятелни ", безапелационен е Емил Войнов.
Димитър Данчев: Прекият избор в Българска социалистическа партия е образец за народна власт в деяние

„ За мен директният избор е идея за всеки социалист. Той е образец за директната народна власт в деяние и безспорно влива нова сила в организационния живот на Българска социалистическа партия. Изборът се организира на основата на Устава на Българска социалистическа партия и на Правилник за осъществяване на директния избор. Правилата за избор на ръководител лимитира опцията на членове на ЦКПИ да вземат участие като претенденти за ръководител. Неотменно право на всеки социалист обаче е да показва своята вола и да има желания към един от кандидатите”. Това съобщи секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” и член на ЦКПИ Димитър Данчев на конференцията. Той акцентира, че изразената от него поддръжка за един от претендентите, при подаването на формалния му отвод до ЦКПИ за присъединяване в конкуренцията, е неговата персонална воля. По думите му това не е имало за цел да ангажира никой различен и става дума за персоналния му глас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР