Централната жп гара в София има юбилей – става на

...
Централната жп гара в София има юбилей – става на
Коментари Харесай

Централната жп гара в София – от 80-те години на XIV в. до наши дни

Централната жп гара в София има празник – става на цели 130 години.

През годините гарата няколко пъти е била преустройвана, а типът, в който през днешния ден я виждаме, е след ремонт, почнал през 2014 година На нея е спирал даже и „ Ориент експрес”.

В предишното пасажерите счували три пъти звука на звънец – първият бил знак, че би трябвало да си купят билет, вторият, че би трябвало да се сбогуват с околните си, а третият, че влакът потегля.
Централната гара в София става на 130 години Служители на железницата, отбор „ Българани ” и пасажери означават годишнината с празнични хора
Всичко стартира в края на 80-те години на XIV век, когато на 1 август по обяд на новата гара идва именитият „ Ориент експрес”. Оттогава на Централната гара в София посрещат елементарни пасажери и исторически персони.

„ Дори великият герой Дан Колов е посрещан тук с аплодисменти от голямо множество”, акцентира инж. Иван Гогев, от Национална компания „ Железопътна инфраструктура”.

Пътуването с трен в тези години е било разкош за богатите българи и междинната класа. А другите идвали просто да видят машините, с цел да опишат на съседите.

„ Хората са идвали да се любуват на тази архитектура и хубост, купувайки си така наречен перонен билет за достъп на гарата. Преобладаващата част са изпращали заминаващите влакове, тъй като в тези времена да попаднеш в купетата не е било по джоба на всеки”, посочи инж. Гогев.

В наши дни газовите лампи към този момент ги няма, само че пък, с цел да работиш в железниците, би трябвало и да си романтик – като потомствения железничар Веселка Ковачева.

„ Млади родители идват с дребни деца, пътуват на къси дистанции тъкмо с цел да се качат на влака и да го видят”, споделя тя.

В спомените на българите пък купето е място за нови запознанства и даже влюбване.

През 2017 година дневно през гарата са минали 12 хиляди пасажери. При откриването ѝ през 1888 година с трен за цялата година са пътували общо 26 хиляди души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР