Централната избирателна комисия (ЦИК) винаги е смятала, че изборният процес

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) винаги е смятала, че изборният процес
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Изборният процес е въпрос на националната сигурност

Централната изборна комисия (ЦИК) постоянно е считала, че изборният развой следва да се счита като въпрос, обвързван с националната сигурност.

Това съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова на чуване в Народното събрание. Тя приказва за надеждността на машините за гласоподаване, осъществяване на проби и инспекция и застраховане на почтени избори.

Нейкова акцентира, че в изборите за локалната власт ЦИК е оповестила две публични поръчки, според условията на Закона за публичните поръчки. Те са свързани с обезпечаването на машинното гласоподаване и с надграждане на софтуера. За гарантиране на надеждността на изборния развой, тя уточни, че ЦИК е планувала по-високи ограничения и условия. Това включва въвеждане на спомагателни ограничения за сигурност.

Председателят на ЦИК добави, че са осъществени и редица инспекции и проби, като главната е засвидетелствуване на сходството на вида устройство за гласоподаване.

Нейкова означи, че за изборите на 29 октомври няма да се доставят нови машини да гласоподаване, а гласуването ще се прави с към този момент закупените.

„ Всички машини се съхраняват в частен склад, защото към сегашния миг не е обезпечен държавен от страна на Министерския съвет, както изисква Изборният кодекс ”, заяви тя.

Председателят на ЦИК посочи и че в изборния ден не се прави подмяна на машина за гласоподаване, в случай че е зародил някакъв проблем, гласуването на машина се прекратява и гласоподавателите гласоподават с хартия.

Искам да подсигурявам отговорността на Министерство на вътрешните работи да извърши своя публичен дълг във връзка идните локални избори. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Вътрешният министър разгласи, че е основан действен щаб с началник основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Предприети са ограничения, свързани с опазването на публичния ред и обезпечаване на пожарната сигурност. Изготвен е и проект с съответни виновни структури на Министерство на вътрешните работи.

Стоянов акцентира, че чакам подпомагане при всеки опит за манипулиране на вота на гласоподавателите. Той добави, че Министерство на вътрешните работи интензивно ще пази правата на жителите.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР