Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е глобила два сайта за

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е глобила два сайта за
Коментари Харесай

Пак глоби за медии заради обявени резултати преди края на изборния ден

Централната изборна комисия (ЦИК) към този момент е глобила два уеб страницата за оповестяване на резултати от екзитпол преди края на изборния ден.

" ЦИК взе две решения за определяне на нарушавания и указа на тези уеб сайтове това да бъде прекратено. Предстои на по-късната част на съвещанието да се вземат решения ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Според Изборния кодекс е неразрешено да се разгласяват социологически изследвания и данни от екзитпол от деня за размисъл до края на изборния ден.

Размерът на санкциите за уеб страниците още не е конкретизиран, само че съгласно закона при първо нарушаване глобата е сред 2000 и 5000 лв., а при наново - от 5000 до 10 000 лева

От години някои от медиите не съблюдават тази възбрана, като оповестяват заобиколно резултати, само че без да показват организациите, от които са данните. Затова и въпросът с издание на данни от социологически организации е безконечна тематика по време на избори. Не един политик се е обявявал против възбраната точно, тъй като не се знае от коя социологическа организация идват те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР