Централната избирателна комисия(ЦИК) вчера рече и отсече: . Минути по-рано

...
Централната избирателна комисия(ЦИК) вчера рече и отсече: . Минути по-рано
Коментари Харесай

Протокол с часовников механизъм

Централната изборна комисия(ЦИК) през вчерашния ден рече и отсече:. Минути по-рано от ГЕРБ дадоха конференция, на която показаха изцяло основателното безпокойство, че. Има графи, които се повтарят и други, които са непотребни. Протоколът е съкрушен с непотребни данни, считат от партията и молят ЦИК да вземе отношение. Същото показаха и от " Демократична България ".
Комисията на часа отметна задачата, като оповести: " Протоколите за гласоподаване са оптимално улеснени ". Това рече представителят на ЦИК Димитър Димитров по време на постоянен брифинг. Същият, който два дни по-рано разправяше по какъв начин - и то в ефира на Българската национална телевизия. Другият представител на ЦИК, Таня Цанева, дотури, че протоколите няма да се трансформират, защото в тях няма нито един ред, който да не подхожда на условията в Изборния кодекс. " Всяка партия си организира предизборната акция сега в това число и по тематиката с протоколите ", захапа гербистите говорителката.
На брифинга на ГЕРБ обаче юристката Десислава Атанасова подсети, че, които целят точно опростяване на изборните протоколи. Всички протоколи се сканират и оповестяват на уеб страницата на ЦИК, с цел да има спомагателна бистрота на изборния развой ", безапелационна бе тя. " Междувременно се оказва, че членове на ЦИК от квотата на Българска социалистическа партия са подготвили протокол, при който не е спазено опростеното предписание по отношение на ИК. Например, броя на недействителните гласове в този момент още веднъж се предлага да бъде сумиран и разграничен всред всички кандидатски листи и преференции, което ще усложни изборния развой. Призоваваме да бъдат регламентирани резултатите по този начин, както са написани в Изборния кодекс според мнението на законодателя ", добави още Атанасова.
От ГЕРБ съзряха в това предумишленост, която да генерира безпорядък в изборния развой, както означи и Томислав Дончев.
Дори и алармата на ГЕРБ да е част от предизборната акцията,
Преди броени дни: " Протоколът съдържа 500 цифри, това са гласовете за партиите, които са 30 броя. На всяка партия има по 15 претенденти - това са още 450 гласа, защото или има преференция за претендента, или няма. Това са си цифри. Ние предлагаме най-малко комисиите да не събират цифри. Искаме да спестим 500 интервенции на всяка комисия, надлежно 500 цифри и надлежно - десетки неточности. Като се правят 500 суми от изнервени и изморени хора, те ще сбъркат. Това е човешко ”, сподели той.
Нека в този момент, без искания, че имаме правната подготвеност на юристите на ГЕРБ или на ЦИК, нито математическите умения на дълговечния проф. Константинов, да поразсъждаваме като редови гласоподаватели или в случай че щете, като странични наблюдаващи на следващи избори.
Почти на всеки избор при предаването и приемането на изборните протоколи сме ставали очевидци на драмата с чувалите пред зала " Арена Армеец ". Изтерзани членове на комисии припадат или са на косъм от припадъка, до момента в който предадат торбите със заветните гласове.
Сега драмата ще стартира доста по-рано – със задължението им да считат и да попълнят едни протоколи, които в действителност наподобяват на многотомници. Само можем да гадаем по кое време и в какъв тип ще додрапат до " Арена Армеец ".
Да не приказваме, че участниците във вота - и съумелите, и неуспелите, дълго размахват едни протоколи с неточности и се разнасят по съдилищата. Познайте, в случай че можете, какъв брой неточности ще има в по-усложнените протоколи и каква е вероятността за оспорвания на легитимността на вота.
Да допълним и обстоятелството, че за първи път организираме избори по време на пандемия. Засега имаме единствено уверенията на ЦИК, че и в това отношение всичко е под надзор. А какъв брой може да се има вяра на една комисия, която на няколко пъти се отмята от личните си правила за часове?! Например. И чиито решения се оспорват в сполучливо в съда, като случая с видеонаблюдението на броенето на гласовете да вземем за пример.
Да не излезе, че оповестението на изборните резултати ще съвпадне с края на пандемията? 
Автор : Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР