Централната избирателна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от произведените

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от произведените
Коментари Харесай

След народното въстание ЦИК зачеркна изборите в Киргизстан: ще има ли втори Беларус

Централната изборна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от създадените в неделя, 4 октомври, парламентарни избори след избухналите през вчерашния ден в страната митинги, предадоха международните организации.
Още по тематиката
" Във връзка с многочислените нарушавания в хода на гласуването и в предизборния интервал бе решено изборите да бъдат приети за недействителни ", заяви ЦИК на Киргизстан.

Изборите са анулирани, с цел да бъде " избегнато напрежение ", сподели ръководителят на комисията Нуржан Шайдалбекова.

ЦИК на Киргизстан ще дефинира период за нови избори за членове на Народното събрание в границите на две седмици, сподели зам.-председателят на комисията Абдижапар Бекматов. Той разясни, че изборният интервал се понижава с една трета - в случай че по-рано изборите трябваше да бъдат проведени в границите на 90 дни след вземането на решението за провеждането им, в този момент този интервал се понижава на 60 дни.

Ръководителят на координационния съвет на опозицията Адахан Мадумаров прикани във вторник членовете на Народното събрание да се съберат за незабавно съвещание и да гласоподават за промяна на държавното управление. Заседание обаче не се организира заради неналичието на кворум. Според известия в медиите изключителната сесия на Народното събрание е отсрочена за сряда, съобщи ТАСС.

Един човек бе погубен и 590 ранени при конфликтите в Киргизстан. Хиляди хора излязоха през вчерашния ден на улицата, щурмувайки административни здания. Опозиционни групи настояват, че са поели надзор върху властта.

Протестите избухнаха, откакто близки до президента Сооранбай Жеенбеков партии бяха оповестени за спечелили на изборите.

Кметът на столицата Бишкек Азиз Суракматов е подал оставка по лично предпочитание, заяви организация Кабар, цитирайки ръководителя на пресслужбата на общината, съобщи ТАСС. По-рано през днешния ден стачкуващи превзеха постройката на кметството. Представители на опозицията оповестиха, че за изпълняващ длъжността кмет на Бишкек е назначен Жоошбек Коеналиев.

Ще замязя ли Киргизстан на Беларус

Митингите с лозунги за събаряне на властта сочат, че в Киргизстан стартират " огромни събития като тези в Беларус ", съобщи пред " Правда " Александър Собянин, завеждащ Азиатския военно-културен център към Фонда за подпомагане на евразийската интеграция.

" Вината за това носят най-много Русия и настоящият президент на Киргизстан ", счита специалистът.

По думите на Собянин зад всички партии, влезнали в Народното събрание, в това число опозиционната, стоят съветски силови шефове. Нещо " доста неприятно ", защото Русия " няма интерес от сполучлив Киргизстан, има интерес единствено напълно да ръководи и да управлява Киргизстан ".

" Това не е по приятелски ", сподели Собянин.

Според политолога виновността на президента Сооранбай Жеенбеков е, че също като беларуския водач Александър Лукашенко " неизвестно за какво си е надул процентите ". Той покровителства две партии едновременно - " Биримдик " и " Мекеним Киргизстан ", изясни Собянин.

След парламентарните избори в Киргизстан на 4 октомври ЦИК заяви, че в новия парламент ще влязат 4 партии: " Биримдик " с 24 на 100 от гласовете, " Мекеним Киргизстан " с 23 на 100, " Бутун Киргизстан " със 7 и " Киргизстан " с 9 %. Само " Биримдик " е била парламентарна партия и преди. За опозиционна партия е посочена единствено " Бутун Киргизстан ", акцентираща по-специално върху тежките последствия от коронавирусната пандемия, написа в " Правда " Любов Степушова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР