Централната избирателна комисия (ЦИК) е в непрекъснат контакт със служебния

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е в непрекъснат контакт със служебния
Коментари Харесай

ЦИК няма да издава протокол за действие при бомбена заплаха

Централната изборна комисия (ЦИК) е в непрестанен контакт със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за бомбените закани. Имаме уверението, че Министерство на вътрешните работи подхваща всички дейности да бъдат охранявани постройките, в които ще има Секционни изборни комисии (СИК). Те ще се охраняват непрестанно, тъй че да не се позволява опция да бъде пресечен изборният развой. Тази убеденост изрази представителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева на брифинг пред публицисти преди изборите на 2 април.

Утре Демерджиев ще бъде още веднъж в ЦИК и ще има спомагателна информация за решенията, които са взети на идната среща. ЦИК ще изпратят телефони в случаи на потребност да се алармира Министерство на вътрешните работи, като ще се изпратят и спомагателни инструкции поради бомбените закани.
 Демерджиев: Няма по какъв начин да има бомби в учебните заведения на изборите
Демерджиев: Няма по какъв начин да има бомби в учебните заведения на изборите

До няколко часа може да има резултати от следствието кой стои зад бомбените закани, сподели министърът

Протоколите за деяние при бомбена опасност в такива случаи се създават от съответните органи в страната. ЦИК не е взела решение да дефинира умишлен протокол за деяние, посочи Матева. Тя отхвърли да са изпращани инструкции на членовете на СИК изборният ден да завърши по-рано.

Процесът по засвидетелствуване на всички механически машини за гласоподаване на вота на 2 април е приключил, сподели Росица Матева. Тече и инспекция на конфигурираните машини.

Параванът за гласоподаване ще бъде ситуиран по този начин, че да бъде обезпечена тайната на вота на гласоподавателя.

Иначе Матева увери, че процесът по организацията на изборите тече обикновено и сега се транспортират изборни бумаги и материали към регионалните общински администрации. Приключват и последните образования на членовете на СИК, които се водят от Районните изборни комисии (РИК).

Тя прикани всички СИК да четат напътствията на ЦИК, да се срещнат с електронния протокол на интернет страницата на комисията.

Матева добави, че ЦИК назначава съставите на СИК отвън страната по предложение на партиите и Министерство на външните работи въз основа на извършените съвещания. Студентите ще могат да гласоподават на предварителните избори с уверения, студентска брошура или документ за удостоверен учебен срок.

Матева още веднъж сподели хартиената и машинната бюлетина, тъй като в ЦИК получили сигнали , че прекомерно безусловно се разбирали напътствията им. Процесът на броене на бюлетините и определяне на резултата от гласуването би трябвало да бъде забележим посредством видеонаблюдението от отдалеченост. Ако има спор, единствено членовете на СИК взимат решение какъв глас носи хартиената бюлетина - автентичен и нереален. Машинна бюлетина постоянно носи автентичен глас, няма недействителни машинни бюлетини, посочи Матева.

Тя уточни още, че сега са открити 12 891 изборни секции у нас и отвън страната. Подвижни са 302 СИК, СИК в лечебните заведения са 216, в пандизите - 19. Секциите с машинно гласоподаване в страната са 9 936 в страната и над 240 отвън страната.

207 интернационалните наблюдаващи са регистрирани за изборите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР