Централната избирателна комисия (ЦИК) е разгледала два сигнала на Съвета

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е разгледала два сигнала на Съвета
Коментари Харесай

Изборната комисия глоби двама кандидат-депутати заради реч на омразата

Централната изборна комисия (ЦИК) е разгледала два сигнала на Съвета за електронни медии (СЕМ) и е наложила санкции на двама кандидат-депутати поради тирада на ненавист, се схваща от две оповестени на страницата на ЦИК. Става дума за ръководителя на националистическата партия " Български народен съюз " Нова народна власт " Боян Станков Расате и за ръководителя на партия " Истината и единствено истината " Венцислав Ангелов, прочут с прякора " Чикагото ".

Двамата взеха присъединяване в петък (10.03) в предаването " Панорама " по Българската национална телевизия, където се обиждаха взаимно и нападнаха словесно и другите участници в предизборния спор. Изказването на Расате, поради което е санкциониран от ЦИК е, че " с цел да живеем добре, (комунистическата номенклатура, бел.авт.) би трябвало да бъде осъдена - дали ще ги бесим, дали ще ги обезглавим, дали ще ги разстреляме, дали ще ги съдим, няма значение ". Ангелов пък с заплашва с бесилки " цялата ционистка паплач " и по-късно прибавя: " приканвам цялата ционистка сатанинска паплач и ционистите от дребната страна Израел да изоставен България ".

Според членовете на ЦИК изявленията на двамата кандидат-депутати накърняват положителните нрави, което е нарушаване на Изборния кодекс. Съставен им е акт, който ще бъде изпратен до регионалния шеф на София, с цел да издаде наказателно разпореждане. Според наредбите в изборното законодателство размерът на санкцията може да бъде сред 200 и 2000 лева

И Расате, и Ангелов към този момент имат неоправдателни присъди за други закононарушения - през ноември 2021 година Расате, който по това време беше претендент за президент дружно с други националисти LGBT-център в София. Тогава прокуратурата изиска две години условна присъда с изпитателен период от четири години за Расате, само че той беше наказан единствено на санкция от 3000 лева и да покрие разноските по делото в размер на 4000лв. Ангелов - Чикагото пък е бил осъждан на 3.5 години затвор за владеене на опиати за разпространяване, само че по този начин и не излежава цялата присъда, защото е освободен предварително от Окръжният съд в Плевен.

 Кандидат-политик, някогашен пандизчия и почитател на Орешарски: кой се сби с доктор поради ваксина против COVID-19 Кандидат-политик, някогашен пандизчия и почитател на Орешарски: кой се сби с доктор поради ваксина против COVID-19

Появата на двамата осъждани кандидат-депутати в народен ефир стана допустима след ремонти в изборното законодателство, инициирани от " ИТН " в 45-тото Народно заседание. Те задължиха двете национални медии - Българска национална телевизия и Българска национална телевизия да дават равно време за изява на всички вероятни участници в парламентарни или президентски избори, поставяйки ги наедно с всички най-големи партии и обединения. Тези текстове в Изборния кодекс не бяха изменени при последното му редакция през ноември 2022 г, когато ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи върнаха опцията за гласоподаване на хартия и обезсмислиха машинното гласоподаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР