Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да произведе избори „2

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова да произведе избори „2
Коментари Харесай

На изборите ще се гласува с една карта с 2 бюлетини на разделен екран

Централната изборна комисия (ЦИК) е подготвена да създаде избори „ 2 в 1 “, съобщи ръководителят ѝ Камелия Нейкова пред парламентарната комисия по цифровизация.

Гласуването за президент и парламент ще е с една карта, като на монитора на машината ще се виждат и двете бюлетини. Гласуващият ще може да избира дали ще взе участие в единия или и в двата избора.

До края на седмицата ЦИК ще разгласи две процедури - за доставка на спомагателни машини и за възлагане на логистично обезпечаване и техническото им обслужване, добави Нейкова. Заради двата едновременни избора ще се създаде напълно модифициран програмен продукт.

По думите ѝ, би трябвало да има засвидетелствуване на сходство на машините не по-късно от 20 дни от приемането им. „ Надявам се да спазим този период, само че зависи и от избора на реализатор “, сподели Нейкова.

От Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) показаха, че такова засвидетелствуване може да стане за две седмици. „ Имаме насъбран опит за удостоверяването, което е правено към този момент няколко пъти с разнообразни софтуери. Вече можем да стъпим върху тествани елементи на софтуера “, съобщи ръководителят на ДАЕУ Красимир Симонски.

Председателят на комисията - депутатът от “Демократична България”, Ивайло Мирчев съобщи, че към момента има някои въпроси към подготовката за машинното гласоподаване на 14 ноември.

“Това, което виждаме, че неяснотите към машинното гласоподаване са на дневен ред, явно има някаква подготовка, само че има доста въпроси за изясняване като изходния код и интерфейса на изборите “2 в 1”. Опитахме се да помогнем на сътрудниците, само че дали това ще бъде признато, не знаем”, разяснява той.

Машините от гласуването на първите за годината парламентарни избори се съхраняват в централен склад под защитата на Министерство на вътрешните работи, до който достъп има единствено след глоба на ЦИК, се разбра още на днешното съвещание.

ЦИК към този момент работи и по построяването на пилотна система за отдалечено електронно гласоподаване за всички типове избори според Изборния кодекс.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР