Централната избирателна комисия ще закупи 1500 машини за предстоящия извънреден

...
Централната избирателна комисия ще закупи 1500 машини за предстоящия извънреден
Коментари Харесай

На 15 юни ще е ясно колко машини ще са нужни за вота в чужбина

Централната изборна комисия ще закупи 1500 машини за идния ексклузивен избор. В момента комисията разполага с 9600 устройства. Все още не е ясно в какъв брой от секциите ще има по две машини. На 15 юни ще е ясно какъв брой машини ще са нужни в чужбина за вота през юли. Предстои ЦИК да вземе решение и да издаде подробни инструкции по какъв начин ще се гласоподава в секциите, в които се повредят машините, изгасне токът за дълго време или настъпят други механически проблеми. Това изясни в ефира на представителят на ЦИК Росица Матева. 

" При липса на ток машините имат батерия, която може да издържи половин час. Ще опишем всевъзможни обстановки, в които да имаме явен проект за деяние при механически проблеми. Хартиени бюлетини ще има във всяка една изборна секция съгласно броя на гласоподавателите. В момента машите се пазят от жандармерията и процесът по събаряне на информация е сигурен. Ще има секретни кодове, които ще подсигуряват, че няма да има манипулиране на вота ", добави тя. 

Говорителят на ЦИК изясни, че на парламентарните избори на 4 април в 9400 секции се е гласувало с машини. На този декор секциите в чужбина към днешна дата, към които би трябвало да бъдат ориентирани устройствата са 242. 

Секциите, в които на предните избори са дали своят вот повече от 450 гласоподаватели, са 700. В тях би трябвало да има по 2 машини, с цел да се улесни гласуването, само че още не се знае в какъв брой от тях действително ще се случи това, сподели още Матева. 

Матева изясни, че към този момент е взето решение за доставките на машините в чужбина. " След като им бъде конфигуриран софтуерът и бъдат сложени нужните пломби, ще бъдат опаковани и посредством дипломатическо карго от Министерство на външните работи ще се доставят в дипломатическите и консулските представителства ", посочи представителят на ЦИК. 

Матева разяснява и въпросите на някогашния министър председател Бойко Борисов за контролните разписки и защитата на машините. " Контролните разписки няма да се броят. Това е по този начин, откогато е въведено машинното гласоподаване. Машините се охраняват от Жандармерията ", разясни тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР