Централната избирателна комисия ще покаже на практика как ще се

...
Централната избирателна комисия ще покаже на практика как ще се
Коментари Харесай

ЦИК показва как ще гласуваме по интернет

Централната изборна комисия ще покаже на процедура по какъв начин ще се гласоподава в интернет за депутати, президент, кметове и евродепутати, оповестяват от ведомството. Първата проява ще се организира идната срядя, 12 декември 2017 година, от 10.00 часа, в зала „ София “ на Гранд хотел София.

От ЦИК напомнят, че симулациите на този тип избор са в осъществяване на член 145, алинея 3 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с които бе въведено гласуването в мрежата. Показното продължава и в идващите дни – 13 и 14 деквмри. Ето какво пишат още от комисията:

„Симулациите са друг развой от пробното отдалечено електронно гласоподаване, което е планувано да се организира през 2018 година на три поредно създадени избори, в това число частични. Системата за отдалечено електронно гласоподаване е създадена от „ Информационно обслужване “ АД според контракт, подписан с ЦИК. Разработената система за задачите на симулациите е съобразена с наредбите на Изборния кодекс. Ще се проведат поредно три симулации, както следва: за избори за членове на Европейски парламент, за избори за народни представители и за избор на кмет на община, като посред им е планувано малко софтуерно време. Симулациите ще се осъществят в зала с избран брой авансово регистрирани участници, измежду които членове на Централната изборна комисия, представители на разнообразни институции, ангажирани с изборния развой, публицисти, неправителствени организации и други“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР