Централната избирателна комисия ще обжалва решението на Административния съд -

...
Централната избирателна комисия ще обжалва решението на Административния съд -
Коментари Харесай

ЦИК обжалва решението за видеонаблюдение на вота, ДБ ще го защитава в съда |

Централната изборна комисия ще апелира решението на Административния съд - София-град, с което бе позволено видеозаснемането и излъчването от броенето на гласовете в нощта на изборите на 4 април. Решението е взето на съвещание на ЦИК нощес с 12 гласа “за ” и 6 “против ”. 

Очевидно, че болшинството в ЦИК - ГЕРБ и Движение за права и свободи, смята видеонаблюдението за същинска опасност, откакто толкоз настойчиво му се опълчва, разясняват от Демократична България. Забрави ли ЦИК, че служи на публичния интерес, а не на партиите, които са излъчили членовете му и които се опасяват от това броенето на гласовете да бъде следено от всички? Войната на ЦИК против този мощен детайл за предварителна защита в изборния развой подрива доверието в способността на този орган да подсигурява почтени и свободни избори, декларират още от Демократична България. 

Ние от “Демократична България ” продължаваме да отстояваме интереса на гласоподавателите и ще се явим в съда, с цел да защитим правото на хората на транспарантни избори, допълват от обединението. 

Софийският административен съд на 15 март напътствията на ЦИК, с които на процедура бе неразрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден. Делото е по тъжба на Демократична България и до него се стигна след повече от месец правосъдни борби и откакто Върховният административен съд задължи първоинстанционните магистрат да се произнесат всъщност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР